Search This Blog

Thursday, December 6, 2012

Terkejut lihat mayat terapung

Terkejut lihat mayat terapung - Melaka & NS - Sinar Harian:

Terkejut lihat mayat terapung
Pasukan penyelamat terdiri daripada bomba dan JPAM giat meneruskan usaha mencari mayat di sepanjang Sungai Muar di Kampung Londah, semalam.
GEMAS - “Baru sahaja beberapa saat jaring dinaikkan, saya terperanjat apabila ternampak mayat terapung kira-kira 30 meter dari bot,” cerita saksi kejadian, Mohd Khalid Ismail, 36, ketika ditemui di Kampung Londah, dekat sini, semalam.

Dalam kejadian kira-kira 4 petang itu, Mohd Khalid seperti biasa menjalani rutin menjaring ikan di Sungai Londah.

Menurutnya, dalam keadaan menggigil, dia hanya nampak badan mangsa menangkup dan berpakaian kotak-kotak berwarna merah segera memecut bot menuju ke tempat mengorek pasir terletak kira-kira 100 meter.

"Ketika kejadian saya berada di lokasi sungai dikenali sebagai Kuala Kepis dan tidak membawa telefon bimbit," katanya.  Mohd Khalid berkata, pada masa itu dia menghidu bau busuk mayat dan hanya teringat untuk menghubungi rakan sekampung, Azlan Ujang, 56, bagi membantu memaklumkan kepada pihak polis.

"Saya takut untuk menghampiri mayat kerana berseorangan. Bagaimanapun sebaik bantuan tiba, mayat berkenaan tidak lagi kelihatan dan gerakan mencari giat dijalankan oleh anggota penyelamat petang kelmarin," katanya, semalam.

Untuk rekod, aliran air Sungai Muar yang turut mengalir di Kampung Londah bersempadan dengan Daerah Segamat, Johor Baharu.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Superintendan Wooi Kooi Cheang berkata, operasi yang diketuai Ketua Balai Polis Gemas, Inspektor Ahmad Huzaimi Abdul Rashid dimulakan sejak 5 petang kelmarin dan dihentikan 7.30 malam kelmarin susulan cuaca gelap.

“Bagaimanapun operasi bersambung semula pada 8 pagi ini (semalam) dengan 30 anggota terdiri daripada bomba dari Pasukan Penyelamat Di Air (PPDA) Negeri Sembilan diketuai Pegawai Bomba Kanan 2, Jamil Mohd Salleh; anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat
Gemas serta pasukan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) diketuai oleh Lans Koperal, Mohd Firdaus Harun.

“Gerakan mencari masih giat dijalankan dan setakat hari ini dan semalam iaitu dalam tempoh 48 jam, pihak polis tidak menerima laporan orang hilang di sekitar Kampung Londah atau berdekatan," katanya.

Kooi Cheang berkata, bagaimanapun gerakan mencari mayat berkenaan agak sukar hari ini (semalam) berikutan air sungai melimpah masuk ke kawasan kelapa sawit dan membanjiri lokasi berhampiran sungai.

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment