Search This Blog

Saturday, December 15, 2012

Suami isteri terlibat pecah rumah

Suami isteri terlibat pecah rumah - Johor - Sinar Harian:

Suami isteri pecah rumah
Nor Hashim menunjukkan cara pasangan terbabit membuka mangga pintu pagar.
JOHOR BAHRU, Johor - Sepasang suami isteri berusia 22 dan 26 tahun ditahan polis selepas dipercayai terlibat dalam 11 kes pecah rumah di daerah Nusajaya serta Johor Bahru Utara sejak setahun lalu.

Bertindak atas maklumat orang awam, polis menahan pasangan terbabit di sebuah rumah di Taman Skudai Baru, dekat sini, sekitar jam 9.30 pagi, kelmarin.

Ketua Polis Daerah Nusajaya, Superintendan Nor Hashim Mohamad berkata, hasil pemeriksaan, pihaknya berjaya merampas barang kes pecah rumah dan peralatan digunakan untuk jenayah berkenaan.

“Sasaran suspek adalah rumah kosong yang ditinggalkan oleh mangsa ketika mangsa keluar bekerja.

“Dengan tertangkapnya pasangan ini, polis percaya dapat menyelesaikan lebih banyak kes pecah rumah di sekitar daerah Nusajaya Seorang daripadanya didapati positif dadah jenis methamphetamine dan amphetamine,” katanya kepada pemberita pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Nusajaya, di sini, semalam.

Nor Hashim berkata, modus operandi digunakan pasangan terbabit adalah memecah masuk rumah dengan cara mengumpil pintu pagar kediaman seterusnya menyelongkar dan membawa keluar barang berharga.

Suspek kini ditahan reman untuk siasatan lanjut dan kes disiasat di bawah Seksyen 457 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga lima tahun dan boleh dikenakan denda.

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment