Search This Blog

Thursday, December 13, 2012

Rasuah: Sarjan polis mengaku tidak bersalah

Rasuah: Sarjan polis mengaku tidak bersalah - Sabah & Sarawak - Sinar Harian:

SANDAKAN - Seorang anggota polis berpangkat sarjan hari ini mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini terhadap empat pertuduhan meminta dan menerima rasuah, empat tahun lepas.
Sarjan Roas Alaari, 50, yang bertugas di Ibu Pejabat Polis Daerah Sandakan didakwa meminta rasuah itu sebagai dorongan untuk tidak mengambil tindakan terhadap seorang pemandu lori yang disyaki membawa barangan tiruan.
Bagi pertuduhan pertama, dia dituduh meminta suapan wang tunai RM25,000 daripada Naning Abdullah di Simpang Tiga, Batu 32, Check Point, Jalan Sandakan-Kota Kinabalu, pada kira-kira 11 malam, 1 Julai 2008.
Dia juga didakwa menerima wang tunai sejumlah RM13,000 daripada pemandu lori tersebut pada 2 Julai 2008, kira-kira jam 4.45 pagi di tempat yang sama.
Bagi pertuduhan ketiga, Roas dituduh bersetuju menerima wang tunai RM2,000 daripada Naning pada kira-kira 5 petang pada hari dan tempat yang sama.
Dia juga dituduh menerima wang tunai RM13,000 pada kira-kira 12 tengah hari pada hari yang sama di kawasan tempat letak kereta, Pejabat Timbangan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).
Bagi pertuduhan pertama, dia didakwa mengikut Seksyen 10(a)(bb) Akta Pencegahan Rasuah 1997 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 16 akta sama yang memperuntukkan hukuman penjara tidak kurang 14 hari dan tidak lebih 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 mengikut mana yang lebih tinggi.
Pertuduhan kedua, ketiga dan keempat, didakwa mengikut Seksyen 11(a) Akta Pencegahan Rasuah 1997 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 16 akta sama.
Hakim Dean Wayne Daly membenarkan tertuduh diikat jamin RM5,000 bagi kesemua pertuduhan dengan seorang penjamin dan menetapkan 10 Jan depan untuk perbicaraan kes.
Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Michael Jomin.- Bernama

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment