Search This Blog

Thursday, December 13, 2012

Pengarah didenda RM10,000

Kosmo! Online - Negara:


BEE CHOO didenda RM10,000 oleh Mahkamah Sesyen Shah Alam semalam.


SHAH ALAM - Sebuah syarikat pembinaan, Sara Design Studio yang bertanggungjawab mengubah suai banglo di Seksyen 7 di sini sehingga berlaku insiden seorang buruh maut dihempap bumbung runtuh didenda RM10,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini semalam.
Hukuman diputuskan Hakim Mohamed Mokhzani Mokhtar selepas pengarah syarikat, Ng Bee Choo, 42, mengaku bersalah atas tuduhan tidak memiliki lesen pendaftaran sah yang dikeluarkan oleh Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB).
Jika gagal membayar denda, wanita itu bakal berhadapan hukuman penjara selama sebulan. Bee Choo yang juga pemilik syarikat berkenaan membayar denda tersebut selepas prosiding.
Tetuan Sara Design yang beralamat di D-Bayu 8-G, Jalan Serambi U8/24, Taman Bukit Jelutong di sini didakwa menjalankan kerja-kerja pengubahsuaian banglo dua tingkat di No.15, Jalan Jed 7/5, Seksyen 7 milik Ab. Razak Ab. Rahman, 53, tanpa memegang sesuatu perakuan pendaftaran yang sah dikeluarkan oleh CIDB.
Syarikat pembinaan yang dikatakan melakukan kerja-kerja pengubahsuaian banglo dengan nilai kira-kira RM1.5 juta itu dituduh di bawah Seksyen 25 Akta Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia 1994 dan jika sabit kesalahan boleh didenda maksimum RM50,000.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1213&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_10.htm#ixzz2Evwk3sXp 
Hakcipta terpelihara 

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment