Search This Blog

Saturday, December 8, 2012

Penentang Morsi enggan berunding

Berita Harian | Penentang Morsi enggan berunding: Kaherah: Blok penentang semalam menolak cadangan Presiden Mesir, Mohamed Morsi supaya mengadakan dialog mengenai tindakan pemimpin itu membolot kuasa yang bakal diluluskan Perlembagaan baru.

Barisan Penyelamat Kebangsaan (NSF) menegaskan, ia enggan menyertai dialog dicadangkan bermula hari ini oleh Morsi.’

Ucapan bercanggah

NSF berkata, ucapan Morsi lewat kelmarin bercanggah dengan pelbagai rayuan kepada beliau supaya memberi penyelesaian daripada keadaan buruk kepada Mesir ketika ini.

Dalam ucapannya disiarkan secara langsung, Morsi tetap mempertahankan tindakannya tidak boleh dipertikaikan badan kehakiman.

Pungutan suara

Beliau juga akan meneruskan pungutan suara pada 15 Disember depan bagi menggantikan Perlembagaan Mesir mengikut panel golongan agama.
Morsi juga menawarkan untuk berunding dengan penentang hari ini tetapi tidak memberi sebarang tanda bertolak ansur.

Berikutan itu, NSF menggesa supaya bantahan disambung hari ini terhadap Morsi.
Draf Perlembagaan baru mencetuskan bantahan besar-besaran di Kaherah minggu ini. Protes itu menyebabkan pertumpahan darah apabila tujuh maut dan lebih 700 lagi cedera selepas penyokong dan penentang Morsi bertempur.

Presiden tak kisah

NSF menekankan, presiden sama sekali tidak kisah penyokongnya memulakan serangan terhadap penunjuk perasaan di depan Istana Presiden.

Ia menuduh Morsi memecah belahkan penduduk Mesir dengan menggelar penentang sebagai samseng.

Blok penentang mengeluarkan kenyataan menyifatkan Morsi mengesahkan beliau tidak bertindak sebagai presiden semua penduduk Mesir tetapi pemimpin untuk parti politik tunggal, merujuk kepada Ikhwanul Muslimin. - AFP

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment