Search This Blog

Thursday, December 13, 2012

Pemuda maut kena renjatan elektrik ketika cuba curi kabel TNB - Semasa - Sinar Harian

Pemuda maut kena renjatan elektrik ketika cuba curi kabel TNB - Semasa - Sinar Harian:

BESUT - Seorang pemuda berusia 25 tahun maut selepas terkena renjatan elektrik berkuasa 11,000 watt ketika cuba mencuri kabel Tenaga Nasional Berhad (TNB) di Pencawangan Kubang Ikan Besut dekat Kampung Gong Bayor di sini, malam tadi.
Dalam kejadian pukul 10.30 malam itu, mangsa yang percayai penagih dadah dari Kampung Tempinis dekat sini, ditemui mati dengan kedua-dua belah tangannya melecur di kawasan pencawangan oleh penduduk sebelum menghubungi polis.
Ketua Polis Daerah Besut, Supt Kamaruddin Zakaria berkata mangsa telah memanjat tiang dan cuba memotong kabel yang diperbuat daripada tembaga di tiang pencawangan di situ apabila terkena renjatan elektrik.
Katanya mangsa datang ke tempat kejadian bersama seorang rakannya.
"Mangsa mungkin terkena renjatan elektrik dari alat transformer di tiang berkenaan menyebabkan mangsa jatuh ke tanah dan meninggal dunia", katanya di sini hari ini.
Selepas melihat kejadian itu, katanya, rakan mangsa melarikan diri dengan menaiki sebuah motosikal.
Kamaruddin berkata polis menemui sebuah alat pemotong wayar dan segulung wayar tembaga di lokasi kejadian dan mayat mangsa dihantar ke Hospital Daerah Besut untuk dibedah siasat.
Sementara itu, Pengurus Cawangan TNB Besut, Ahmad Fauzi Othman ketika dihubungi memberitahu pihaknya telah menerima panggilan aduan gangguan bekalan elektrik daripada penduduk Kampung Gong Bayor pada jam 10.30 malam.
Katanya pihakya juga dimaklumkan berlaku satu letupan kecil akibat wayar bumi di pencawangan itu telah dipotong.
"Gangguan bekalan elektrik itu disebabkan kegiatan mencuri kabel tembaga dan kejadian itu merupakan kali tiga pada tahun ini," katanya.- Bernama

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment