Search This Blog

Saturday, December 15, 2012

Pecah masuk tiga pejabat

Pecah masuk tiga pejabat - Perak - Sinar Harian:

Pecah masuk
Tiga pejabat agensi kerajaan di Bangunan Persekutuan di Jalan Panglima Bukit Gantang Wahab dipecah masuk.
IPOH – Tiga pejabat agensi kerajaan termasuk Pejabat Pilihan Raya Negeri yang terletak di Bangunan Persekutuan, Jalan panglima Bukit Gantang Wahab di sini, di pecah masuk mengakibatkan kerugian ribuan ringgit.

Dalam kejadian itu, dua lagi agensi yang terlibat ialah Pejabat Pentadbiran Lembaga Pembangunan Penduduk dan Keluarga Negara (LPPKN) Negeri dan Jabatan Kemajuan Orang Asli Negeri Perak dan Kedah (JAKOA).

Bagaimanapun, pejabat Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) Negeri yang terletak di tingkat bawah bangunan tiga tingkat itu tidak sempat dimasuki penjenayah terbabit.

Insiden itu disedari seorang pekerja jabatan (JAKOA) yang hendak memulakan tugas pada jam 7.20 pagi sebelum memaklumkan kepada pengawal keselamatan yang bertindak menghubungi pihak polis.

Pengarah JAKOA, Mohd Zambri Mustajap berkata, kejadian itu disifatkan pelik apabila komputer riba dan kamera digital yang disimpan di pejabatnya itu tidak diambil.

“Kesemua pintu pejabat di bangunan ini mempunyai kesan umpil. Namun, hanya barang peribadi seperti wang yang disimpan sahaja hilang. Selain digeledah, penjenayah terbabit turut meninggalkan empat kotak minuman di meja mesyuarat di bilik ini.

“Kami menyerahkan kepada polis untuk menyiasat dan kita masih belum dapat menganggarkan jumlah kerugian yang sebenar dalam kejadian ini. Ini kejadian pertama sejak bertugas sembilan tahun lalu,” katanya ketika ditemui Sinar Harian di sini, semalam.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah, Pemangku Asisten Komisioner Sum Chang Keong berkata, suspek dipercayai masuk mengikut laluan rel kereta api di belakang bangunan terbabit sebelum panjat pagar.

Menurutnya, hanya dua pejabat Pilihan Raya Negeri dan LPPKN sahaja mengalami kerugian apabila duit kelab bernilai RM600 dilarikan suspek.

“Forensik berjaya menimbulkan enam cap jari dari kesan pecah pintu depan di semua pejabat yang terlibat dan kita tidak menolak kemungkinan ia dilakukan lebih daripada seorang. Kes disiasat mengikut Seksyen 457 Kanun
Keseksaan,” katanya.

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment