Search This Blog

Saturday, December 15, 2012

Misteri bau busuk terbongkar

Misteri bau busuk terbongkar - Melaka & NS - Sinar Harian:
BATU BERENDAM - Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) terpaksa mengambil tindakan memecahkan pintu sebuah premis yang dikatakan menjadi lokasi punca bau busuk sejak beberapa minggu lalu, di tingkat bawah rumah kedai di Taman Bacang Utama, di sini, semalam.

Ia berikutan aduan beberapa peniaga di situ yang tidak tahan bau busuk berkenaan sehingga memaksa mereka menutup kedai sejak beberapa hari lalu.

Pegawai Inspektorat dan Pembangunan Komuniti MBMB, Md Derus Tompang berkata, MBMB bersama Ketua Balai Polis Batu Berendam pada awalnya membuat tinjauan ke premis berkenaan yang didakwa sebuah kedai memborong ikan, Rabu lalu.

"MBMB juga bertindak menampal notis pemberitahuan pembersihan dalam tempoh 24 jam kepada pemilik premis terbabit.

"Berikutan tiada sebarang tindakan, MBMB mengeluarkan kompaun atas sebab kacau ganggu akibat bau busuk," katanya.

Menurutnya, pihak penguat kuasa MBMB bersama polis membuat operasi dengan memecah masuk premis terbabit kira-kira jam 10.45 pagi mengikut Akta Kerajaan Tempatan Seksyen 82 (Kacau Ganggu-Bau Busuk) bagi mengenal pasti punca berkenaan.

“Sebaik memasuki premis ini kami menemui sebanyak 38 tong plastik dan 30 tong polistirena yang mengandungi ikan dan udang disimpan di satu ruang.

“Manakala lantai tempat simpan semua tong berkenaan juga turut didapati berulat dan busuk seperti bangkai,” katanya.

Md Derus berkata, pihaknya juga terpaksa mencuci lantai dalam premis berkenaan selain mengangkut semua tong berisi ikan dan udang untuk dibuang.

“Penyewa premis terbabit tidak dapat dikesan namun pemiliknya hadir menyaksikan operasi dijalankan,” katanya.
'via Blog this'

No comments:

Post a Comment