Search This Blog

Saturday, December 15, 2012

Lelaki China mengamuk, 22 murid cedera

Lelaki China mengamuk, 22 murid cedera:

BEIJING 14 Dis. - Seramai 22 kanak-kanak dan seorang wanita cedera apabila seorang lelaki bersenjatakan pisau mengamuk di sebuah sekolah rendah di Henan, wilayah tengah China, hari ini.
Pihak pentadbiran hospital melaporkan, penyerang tersebut, Min Yingjun, 36, pada mulanya menyerang seorang wanita sebelum menyerang 22 murid-murid berkenaan yang baru di sekolah untuk memulakan sesi pembelajaran kira-kira pukul 8 pagi (8 pagi waktu Malaysia).
Yingjun kemudiannya ditahan oleh pihak keselamatan sekolah dan diserahkan kepada polis untuk tindakan lanjut.
Bagaimanapun, pihak polis masih menyiasat motis sebenar lelaki terbabit mengamuk di sekolah rendah itu.
Dua kanak-kanak yang mengalami kecederaan serius terpaksa dipindahkan ke hospital lain yang mempunyai kemudahan yang lebih baik.
Kerajaan negeri Guangshou turut menyiarkan notis yang tertulis mangsa serangan itu dan melancarkan siasatan terhadap kejadian itu.
Pada 2010, satu kejadian amuk di sekolah telah menyebabkan hampir 20 orang terbunuh dan lebih 50 lagi cedera.
Ogos lalu, seorang lelaki bersenjatakan pisau memecah masuk sekolah menengah di bandar Nanchang dan menikam dua orang pelajar sebelum melarikan diri.
Kebanyakan penyerang dikenal pasti sebagai individu yang menghadapi sama ada masalah mental, mempunyai tujuan membalas dendam atau gagal mengikut perubahan sosial di China. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121215/lu_02/Lelaki-China-mengamuk-22-murid-cedera#ixzz2F8UcHxp9
© Utusan Melayu (M) Bhd 

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment