Search This Blog

Tuesday, December 11, 2012

KM Kulim cari waris dua beradik mangsa dera

KM Kulim cari waris dua beradik mangsa dera - Utara - Sinar Harian:

KULIM - Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Kulim ingin mencari waris kepada dua beradik berusia 6 dan 8 tahun yang kini ditempatkan di sebuah rumah perlindungan kanak-kanak di Pulau Pinang.
Kanak-kanak itu, Ahmad Nizam Abdul Basit, 8, yang mempunyai sijil kelahiran bernombor BK43506 dan adiknya Carissa Puteri, 6, yang tidak mempunyai sijil kelahiran ditempatkan di rumah pelindungan itu setelah disyaki mangsa dera.
Pegawai Pelindung Kanak-Kanak JKM Daerah Kulim Munirah Athirah Abdul Aziz berkata kedua-dua kanak-kanak itu ditinggalkan ibu mereka bersama seorang lelaki dipercayai penagih dadah dan ditemui petugas JKM di sebuah rumah di Lorong Selasih 6, Taman Selasih, di sini November lepas.
Sehubungan itu, JKM ingin menghubungi bapa kanak-kanak itu dikenali sebagai Abdul Basit Abdul Latiff, 34, nombor kad pengenalan 780114-12-5857 berasal dari Tawau, Sabah dan kini dipercayai berada di Klang, Selangor.
"Kami juga mencari ibu kanak-kanak itu iaitu Armina Shabani, nombor kad pengenalan 800215-12-5982 juga berasal dari Tawau dan tidak diketahui di mana berada sekarang ini," katanya kepada Bernama, di sini hari ini.
Munirah Athirah berkata ibu kanak-kanak berkenaan dikatakan pernah tinggal bersama lelaki berusia 42 tahun itu tetapi menghilangkan diri ekoran perselisihan faham dan meninggalkan dua anaknya bersama lelaki terbabit.
Beliau berkata pihaknya turut mendapat maklumat bahawa terdapat tiga lagi kanak-kanak dipercayai adik beradik dengan dua kanak-kanak berkenaan iaitu Mohd Razif Abdul Basit, 9, Puteri Safika, 5, dan Intan Nazira, 4.
Tempat tinggal ketiga-tiga kanak-kanak itu juga tidak diketahui dan sehingga kini mereka tidak dapat dikesan, katanya.
Beliau meminta orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai Abdul Basit dan Armina serta ketiga-tiga kanak-kanak itu atau yang mengenali saudara mara kanak-kanak berkenaan diminta menghubungi JKM Kulim di talian 04-4907403. - Bernama

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment