Search This Blog

Saturday, December 15, 2012

Kes ragut: Telinga warga emas koyak

Kes ragut: Telinga warga emas koyak - Semasa - Sinar Harian:

Telinga warga emas koyak
Kecederaan yang dialami oleh Saupakiam.
Telinga warga emas koyak
Saupakiam turut mengalami kecederaan di kaki ketika cuba melepaskan diri dari suspek.
IPOH – Bukan hanya dihumban, ditekan kepala, malah kedua-dua cuping telinga seorang wanita warga emas koyak akibat subang yang dipakainya disentap seorang lelaki berusia awal 30-an dalam satu kejadian ragut, di Taman Lim, di sini, kelmarin.

Kejadian pada jam 11 pagi itu berlaku di hadapan rumah mangsa, K Saupakiam, 80, ketika dia sedang mengutip bunga di hadapan rumah untuk melakukan upacara keagamaan.

Menurut Saupakiam, semasa kejadian, lelaki terbabit berpura-pura bertanya mengenai rumah seorang lelaki yang hanya dikenali sebagai 'Raja' selain bertanya mengenai suaminya yang telah meninggal 15 tahun lalu.

Katanya, mengesyaki sesuatu tidak kena dengan pertanyaan lelaki itu, Saupakiam cuba menjauhkan diri dan secara perlahan-lahan cuba memasuki pagar rumahnya.

"Saya berasa takut apabila lelaki itu bertanya mengenai mendiang suami saya. Saya membuat helah dengan mengatakan suami saya ada dalam rumah. Tetapi dia terus bertanya pelbagai soalan yang tidak masuk akal.

"Mungkin menyedari helahnya tidak mengena, dia terus mengangkat dan menghumban saya ke longkang berhampiran, lalu menekan muka saya serta merentap subang emas yang saya pakai," katanya ketika ditemui, di sini, semalam.

Saupakiam berkata, rayuannya kepada lelaki terbabit agar tidak dikasari tidak dihiraukan, malah kepalanya yang cedera terus ditekan ke dalam longkang yang dipenuhi air.

Tambahnya, dia bernasib baik kerana dibantu jiran terdekat sebelum mendapat rawatan di Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB).

"Kehilangan subang yang baru dibeli pada Deepavali lalu menyebabkan saya kerugian lebih kurang RM500 dan saya pernah mengalami pengalaman sama (diragut) dua tahun lalu," katanya.

Kejadian berkenaan turut disaksikan jiran mangsa, Roslina Wan Chek, 48, yang ingin keluar rumah pada masa kejadian dan melihat lelaki terbabit mengasari Saupakiam.

"Saya berada lebih kurang 50 meter daripada Saupakiam ketika itu dan terus berlari mendapatkannya serta membantunya keluar daripada longkang. Saya minta bantuan jiran lain untuk hubungi ambulans kerana melihat sarinya dipenuhi darah.

"Banyak kejadian ragut berlaku di kawasan ini. Saya sendiri sentiasa mengambil sikap berhati-hati ketika keluar rumah," katanya.

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment