Search This Blog

Saturday, December 8, 2012

Dua bekas pengarah didakwa tipu bank

Berita Harian | Dua bekas pengarah didakwa tipu bank:

pix_gal0
Kuala Lumpur: Dua bekas pengarah syarikat dituduh di Mahkamah Sesyen di sini, atas 134 tuduhan menipu pegawai bank Malayan Banking Berhad dengan menggunakan dokumen palsu bagi permohonan tuntutan kemudahan 'Banker Acceptance' membabitkan lebih RM67 juta.

Bekas Pengarah Koperasi Permodalan Felda Quality (KPFQ), Datuk Tan Han Kook, 58, dan bekas Ketua Pegawai Operasi syarikat itu, Ching Siew Cheong, 50, mengaku tidak bersalah melakukan kesalahan itu dengan memindahkan RM67,435,143 kepada tiga syarikat pengusaha makanan, Asia Food Link Sdn Bhd, Violet Bonanza Sdn Bhd dan Stanson Marketing Sdn Bhd.

Dituduh menipu

Asia Food Link dan Violet Bonanza adalah pembekal kepada KPFQ manakala Stanson Marketing anak syarikat Silver Bird Group Bhd, yang mana Han Kook juga bekas adalah Pengarah Urusan Silver Bird dan Siew Cheong, bekas Pegawai Operasi Silver Bird.

Mereka dituduh melakukan kesalahan itu di Malayan Banking Berhad, tingkat 8, Menara Hap Seng, Jalan P Ramlee di sini, antara Oktober 2011 dan Februari 2012.

Bagi setiap tuduhan itu, mereka didakwa mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama, membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun dan sebatan serta boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Guna dokumen palsu
Han Kook dan Siew Cheong, turut mengaku tidak bersalah atas 134 tuduhan alternatif menggunakan dokumen palsu ketika permohonan tuntutan kemudahan 'Banker Acceptance' kepada Malayan Banking Berhad di tempat dan hari yang sama.

Bagi setiap tuduhan itu mereka didakwa mengikut Seksyen 471 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 34 serta boleh dihukum mengikut Seksyen 467 kanun sama, membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan boleh didenda jika sabit kesalahan.

Hakim Rozilah Salleh menetapkan 7 Januari depan untuk pengurusan kes dan membenarkan setiap tertuduh dijamin RM800,000 dengan seorang penjamin dan memerintahkan pasport mereka diserahkan kepada mahkamah.

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment