Search This Blog

Tuesday, December 4, 2012

Bom meletup: 4 budak mati

myMetro | Bom meletup: 4 budak mati:

HANOI: Sebutir bom dari era perang Vietnam meletup dalam majlis yang diadakan oleh sebuah keluarga, menyebabkan empat kanak-kanak terbunuh dan empat lagi penduduk kampung cedera parah.
Mangsa, seorang kanak-kanak perempuan dan tiga kanak-kanak lelaki berusia antara empat dan 11 tahun, maut kelmarin selepas menemui bom berkenaan ketika bermain di laman, kata pegawai polis, Luong Van Tri. 
Empat lagi, dua lelaki dan dua kanak-kanak berusia lima dan 12 tahun, cedera parah dalam kejadian yang berlaku di wilayah Vinh Long itu.

Luong berkata, pemilik rumah itu menemui bom buatan Amerika Syarikat sebesar 81 milimeter beberapa tahun lalu.

“Dia meninggalkannya dekat dengan pohon buluh di laman belakang rumah tanpa melaporkannya kepada pihak berkuasa,” katanya.

Luong berkata, kanak-kanak itu mengambil bom berkenaan lalu melemparnya, menyebabkan ia meletup. Ketika itu orang dewasa berada di dalam rumah dan tidak nampak mereka bermain dengan bom itu.

Kerajaan komunis Vietnam Mei lalu berkata, sekurang-kurangnya 42,100 orang terbunuh dan 62,100 lagi cedera akibat bom tinggalan perang Vietnam sejak konflik dengan AS berakhir pada 1975.

Pihak berkuasa berkata, mereka memerlukan lebih AS$1.6 bilion (RM4.9 bilion) untuk membersihkan kawasan seluas 1.3 juta hektar, iaitu 20 peratus daripada keluasan negara yang masih dipenuhi dengan bahan letupan. - AFP

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment