Bekas banduan bakar rumah, tembak mati 2 anggota bomba sebelum bunuh diri
Pemandangan sebuah rumah di Webster, New York, terbakar semalam. Kebakaran disebabkan oleh seorang bekas banduan. - Foto ihsan Reuters/Yahoo News
NEW YORK - Seorang bekas banduan, yang menembak mati dua anggota bomba di Webster, New York kelmarin, meningalkan satu nota yang menceritakan pelan mahu membakar rumah jiran dan bunuh.

Dalam nota itu, William Spengler mengatakan dia sanggup melakukan apa sahaja yang terbaik untuk membunuh orang.

Polis juga mencari rumah dibakar Spengler dan menemui mayat dipercayai kakak-kakaknya.

Anggota bomba yang ditembak mati itu tiba bagi membantu memadam kebakaran.

Pada sidang media semalam, polis memberitahu yang Spengler, 62, mempunyai tiga senjata bertujuan untuk memusnahkan rumah  jiran.

Ketua Polis, Gerald Pickering memberitahu pemberita yang Spengler menggunakan senapang yang sama seperti yang digunakan dalam tragedi menembak mati 26 orang termasuk 20 kanak-kanak di Newtown, Connecticut 14 Disember lalu.

Ketua polis memberitahu pemberita dua nota yang ditemui ditulis, “saya perlu bersedia untuk melihat kawasan kejiranan saya dibakar dan melakukan apa yang saya suka dan yang terbaik - membunuh orang."

Spengler pernah dimasukkan ke dalam penjara selama 17 tahun kerana membunuh  neneknya dengan tukul. Dia dibebaskan pada tahun 1998.

Sebagai penjenayah, dia tidak dibenarkan memegang sebarang senjata sendiri.

Dua anggota bomba yang mati, Tomasz Kaczowka, 19, dan Mike Chiapperini, 43 ditembak mati dalam serangan hendap oleh Spengler.

Gerald memberitahu Spengler mungkin mengalami gangguan jiwa selepas kematian ibunya.