Search This Blog

Thursday, December 13, 2012

Akibat percaya broker

Akibat percaya broker - Perak - Sinar Harian:
KAMUNTING – Gara-gara terlalu percaya dengan broker, seorang pemilik sebuah kereta terpakai di Jalan Taiping, di sini kerugian hampir RM15,000 akibat membeli kereta curi.

Teh Peng Soo, 52, berkata, pada 18 Jun lalu, dia didatangi seorang broker yang mahu menjual sebuah kereta Produa Viva.

Menurutnya, lelaki berkenaan memberikan semua dokumen lengkap yang diperlukan dalam proses jual beli kereta menyebabkan pihaknya yakin untuk membeli.

“Berikutan percaya dengan lelaki tersebut saya bersetuju membeli kereta berkenaan pada harga RM15,000.

"Bagaimanapun setelah ada yang berminat dengan kenderaan itu, pada 1 September lalu saya ke balai polis berhampiran untuk menyemak sama ada kereta tersebut bebas dari senarai hitam atau tidak, namun tanpa diduga kenderaan tersebut dikatakan kereta curi,” katanya.

Lebih memeranjatkan, pemilik sebenar kenderaan itu juga pernah membuat laporan sama bahawa ditipu seorang broker kereta.

Sementara itu, Penasihat Pengguna, Dr Billy Toh berkata, pihaknya akan cuba mendapatkan seorang peguam bagi mewakili Peng Soo untuk menuntut semula haknya mengikut undang-undang.

“Malah kita juga akan memastikan adakah individu yang menyerahkan kereta tersebut kepada broker juga harus bertanggungjawab atau boleh terlepas,” katanya.
'via Blog this'

No comments:

Post a Comment