Search This Blog

Saturday, February 9, 2013

Polis rampas dadah RM2.7 juta

Wan Abdullah menunjukkan sebahagian dadah yang dirampas dalam beberapa serbuan di ibu negara,  baru-baru ini.Wan Abdullah menunjukkan sebahagian dadah yang dirampas dalam beberapa serbuan di ibu negara, baru-baru ini. Kuala Lumpur: Seramai 180 individu ditahan dan dadah bernilai RM2.7 juta dirampas Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Kuala Lumpur, dalam beberapa operasi sepanjang bulan lalu dan Februari.

Ketua JSJN Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Wan Abdullah Ishak, berkata dadah jenis syabu paling banyak dirampas membabitkan nilai rampasan RM2.5 juta diikuti heroin RM154,000 dan ganja RM83,000.
“Ini termasuk kejayaan terbaru Polis Kuala Lumpur menangkap dua lelaki tempatan di sekitar Bukit Bintang dalam dua serbuan berasingan pada Rabu dan Khamis lalu serta merampas sejumlah syabu, heroin dan pil Ecstasy bernilai RM500,000,” katanya di sini, semalam.


Suspek 39 tahun

Beliau berkata, pada tangkapan pertama jam 4 petang Rabu lalu di Jalan Walter Granier, Bukit Bintang, polis menemui syabu seberat dua kilogram dalam dua sampul surat besar yang dibawa suspek berusia 39 tahun itu.

“Hasil soal siasat membawa kepada serbuan di sebuah rumah di Desa Aman Puri dan menemui sejumlah lagi dadah terdiri daripada 300 gram syabu serta 390 pil Ectasy.

“Suspek mempunyai 12 rekod jenayah lampau membabitkan kes dadah dan pelbagai jenayah lain turut didapati positif dadah,” kata beliau.
Wan Abdullah berkata, tangkapan kedua pada jam 6 petang kelmarin, membabitkan seorang lelaki berusia 51 tahun dan pemeriksaan menemukan 430 biji pil Ectasy dan 726 gram serbuk dadah itu.

“Semua suspek direman selama seminggu untuk siasatan mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952,” katanya lagi.

No comments:

Post a Comment