Search This Blog

Tuesday, December 11, 2012

40 pemandu mengaku pecut lebihi had laju

myMetro | 40 pemandu mengaku pecut lebihi had laju:

KAJANG: Seramai 40 pemandu didenda antara RM300 dan RM350 oleh Mahkamah Majistret, di sini, semalam selepas mengaku bersalah memandu melebihi had laju ditetapkan yang dirakam kamera Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES).
Majistret Abdul Jalil Salam Muhamad turut memerintahkan semua orang kena saman (OKS) berkenaan menjalani hukuman penjara 10 hari sekiranya gagal membayar denda berkenaan.

Selain itu, 10 lagi pemandu mengaku tidak bersalah manakala lapan lagi pengakuan mereka tidak diambil dan kes itu akan disebut semula pada 9 dan 14 Januari depan.
Terdapat 1,670 saman dikeluarkan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) yang dilaporkan dibawa ke mahkamah semalam selepas individu terbabit gagal membayar saman dalam tempoh 60 hari akibat melanggar had laju di kawasan yang dipasang kamera AES.

Kebanyakan mereka terdiri daripada pekerja awam dan swasta membayar jumlah denda berkenaan di kaunter mahkamah secara tunai.

Namun, hanya 58 individu hadir semalam dan mereka yang mengaku tidak bersalah akan dipanggil semula ke mahkamah pada 9 dan 14 Januari depan untuk sebutan semula kes.
Semua pemandu itu dituduh sebagai pemandu kenderaan di lebuh raya memandu melebihi had laju ditetapkan iaitu 90 kilometer sejam di Lebuhraya Utara-Selatan pada 28 September 2012.

Bagi kesalahan itu, mereka didakwa mengikut Seksyen 79(2) Akta Pengangkutan Jalan 1987 membawa hukuman denda minimum RM300 dan maksimum RM2,000 atau denda jika sabit kesalahan.
Pendakwaan dijalankan Pegawai Pendakwa dari JPJ, Saharudin Safirol manakala 10 individu yang tidak mengaku bersalah diwakili peguam, Mohd Fikah Sanusi.

Sementara itu, seorang pelajar Universiti Sains Islam Malaysia (Usim), Nilai, Negeri Sembilan, Rose Ali, 25, didenda RM300 selepas mengaku salah memandu melebihi had laju dengan 121 kilometer (km) berbanding 90 km yang ditetapkan di Lebuhraya Utara-Selatan menghala ke Kuala Lumpur.

“Saya perlu memandu dan bergegas ketika kejadian ke Hospital Ampang.

“Walaupun masih belajar saya mempunyai pesakit yang memerlukan rawatan segera dan saya tidak sangka alasan itu tidak diterima dan tetap didenda RM300,” katanya.

Di Sepang, sebanyak 655 kes didaftarkan, bagaimanapun hanya 25 hadir dan dihadapkan ke Mahkamah Majistret.

Daripada jumlah itu seramai 10 mengaku salah dan didenda RM300, 10 lagi mengaku tidak salah manakala lima lagi dilepaskan dengan amaran.

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment