Search This Blog

Monday, December 10, 2012

4 kes samun sehari

4 kes samun sehari - Selangor & KL - Sinar Harian:

4 kes samun sehari
Wilson (dua, kiri) bersama mangsa samun menunjukkan laporan polis yang dibuat.
KEPONG - Dalam masa sehari, empat aduan membabitkan samun bersenjatakan parang diterima Biro Perkhidmatan dan Aduan Awam Kepong, kelmarin.
Kejadian di kawasan perumahan dan komersial Aman Puri, Desa Jaya dan Taman Ehsan itu berlaku awal pagi dipercayai dilakukan suspek yang sama.

Mangsa, Who CH, 31, berkata, dia bersama kekasihnya diserang ketika baru masuk kereta untuk ke pasar oleh dua penjenayah memakai topi keledar dan bersenjatakan parang sekitar jam 8 pagi.

"Bimbang keselamatan diri, saya minta kekasih menyerahkan beg tangannya. Suspek kemudiaannya turut memukul paha menggunakan belakang parang sambil mengarah saya menyerahkan barang.
"Sementara itu, dua lagi rakan subahat mereka menunggu di motosikal," katanya yang menganggarkan kerugian dialami sekitar RM5,000 melibatkan tunai RM1,500, jam tangan dan telefon bimbit.

Seorang lagi mangsa, Chia Choon Hoong, 36, berkata, dia kerugian RM1,000 selepas diserang penjenayah ketika menunggu keretanya dicuci di sebuah pusat cuci kereta di Taman Ehsan.
"Saya ketakutan dan segera mencampakkan beg yang berada di tangan sebaik melihat suspek mengacukan parang.  
"Kejadian berlaku terlalu pantas dan dua pekerja pusat cuci kereta juga tidak dapat membantu memandangkan suspek bersenjata serta khuatir dicederakan," katanya.
Bagaimanapun menurutnya, beg miliknya ditemui bersama beg mangsa lain beberapa jam kemudian, di longkang yang terletak beberapa meter dari tempat kejadian.
Sementara itu, Ketua Biro Perkhidmatan dan Aduan Awam. Wilson Lau Hoi Keong berkata, empat kejadian berkenaan berlaku antara jam 7 hingga 9 pagi.
Menurutnya, kes samun dengan modus operandi bersenjatakan parang dan bermotosikal telah lama berlaku di kawasan perumahan serta komersial.
"Kita mencadangkan polis melakukan rondaan berpakaian preman bagi memudahkan mereka mengenal pasti penjenayah dan kenderaan digunakan seterusnya menyelesaikan kes.

"Kita juga minta polis mendapatkan rakaman kemera litar tertutup (CCTV) sebuah kedai makan iaitu kawasan samun terakhir  yang merakamkan gerak geri empat lelaki menaiki dua motosikal," katanya.

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment