Search This Blog

Thursday, December 20, 2012

36 individu termasuk penyebar maklumat palsu ditahanOleh Mohamad Hussin
         
ALOR SETAR: Seramai 36 individu termasuk penyebar maklumat palsu melalui SMS ditahan kerana terbabit dalam insiden pergaduhan di daerah Kuala Muda bermula sejak 16 Disember lalu.

Ketua Polis Kedah, Datuk Ahmad Ibrahim berkata, suspek yang ditahan berusia antara 18 hingga 30 tahun.
Menurutnya, maklumat yang disebarkan itu termasuk menerusi laman sosial dan blog adalah tidak benar sebaliknya suasana di daerah berkenaan terkawal serta tenteram dengan kegiatan harian penduduk berjalan seperti biasa.

"Ingatan saya kepada orang ramai jangan sebarkan berita yang tidak betul dan jangan menimbulkan provokasi sehingga menyebabkan kemarahan orang. Ini bukan perkara untuk seronok tetapi melibatkan soal keselamatan.


"Orang ramai khususnya golongan muda jangan bertindak di luar batas undang-undang dan jangan bertindak mengikut emosi sebaliknya dapat maklumat yang tepat daripada polis tanpa mendengar khabar angin.


"Polis bukan mahu menyembunyikan fakta sebenar. Saya menafikan seratus peratus berlaku rusuhan kaum di Sungai Petani sebaliknya suasana di sini tenteram," katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kedah, di sini.

No comments:

Post a Comment