Search This Blog

Thursday, December 6, 2012

274 korban Taufan Bopha

myMetro | 274 korban Taufan Bopha:

NEW BATAAN: Jumlah mangsa yang mati akibat ribut taufan yang melanda selatan Filipina, meningkat lebih 274 orang setakat ini dan pegawai bimbang lebih banyak lagi mayat yang akan ditemui apabila anggota mencari dan menyelamat tiba di kawasan tanah runtuh, banjir dan terputus komunikasi sebelum ini.
Jurucakap wilayah, Fe Maestre berkata, sekurang-kurangnya 151 mangsa maut di kawasan paling teruk ditimpa bencana, di Lembah Compostela selepas Taufan Bopha melanda wilayah itu awal pagi kelmarin, termasuk 66 orang kampung dan anggota tentera yang mati dalam banjir kilat apabila tempat perlindungan kecemasan dan kem tentera di bandar New Bataan dihanyut air. 
Kira-kira 80 orang selamat dan hanya mengalami kecederaan akibat banjir besar di New Bataan. Namun begitu sejumlah orang kampung masih hilang.

Kelmarin, bandar pertanian yang mempunyai 45,000 penduduk dibanjiri lumpur, manakala rumah musnah dan pokok kelapa serta pisang tumbang akibat angin kencang taufan Bopha.

Di luar pusat gimnasium bandar, beberapa mayat penuh lumpur diletak sebelah menyebelah, ditutup dengan kain dan daun pisang, dikelilingi oleh penduduk yang menutup hidung mereka kerana bau yang kuat. Seorang lelaki menyembur racun serangga untuk menghalau lalat.

“Sukar untuk mengatakan berapa ramai yang masih hilang. Kami masih terus mencari,” kata Maestre.

Pegawai wilayah, Freddie Bendulo berkata, di Davao Oriental, wilayah persisiran pertama yang dilanda taufan itu dari Laut Pasifik, sekurang-kurangnya 115 orang hilang dan kebanyakan mereka dari tiga bandar yang rosak teruk akibat angin kencang dan sukar untuk melihat bangunan yang masih mempunyai bumbung.

Gabenor Davao Oriental, Corazon Malayanon berkata, mereka tidak tahu di mana hendak menempatkan orang ramai kerana kebanyakan pusat pemindahan hilang bumbung.

Agensi tindak balas bencana melaporkan 13 kematian akibat taufan di tempat lain.

Tidak seperti keadaan cuaca yang tidak menentu sebelum ini, matahari mula memancar, semalam dan penduduk mengambil peluang mengeringkan pakaian kotor, buku dan barang keperluan yang lain di tepi jalan dan melihat kemusnahan yang berlaku di kebun mereka.

Beribu-ribu pokok pisang di mana buah pisang muda yang masih mempunyai sarung plastik biru di ladang di Lembah Compostela, tumbang ditiup angin kencang.

Selepas Davao Oriental dan Lembah Valley, Taufan Bopha melanda bahagian selatan Mindanao dan bahagian tengah, menyebabkan dua wilayah putus bekalan elektrik, menyebabkan tanah runtuh dan memusnahkan tanaman.

Lebih 170,000 lari menyelamatkan diri dan mencari perlindungan di pusat pemindahan. - Manila Times

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment