Search This Blog

Wednesday, November 7, 2012

Yaman rampas senjata dalam kotak biskut2012/11/07 - 06:18:28 AM Cetak Emel Kawan
 
Sana’a: Pihak berkuasa Yaman merampas sebuah kargo yang membawa senjata api dari Turki dalam kejadian di pelabuhan selatan Aden, kata halaman web kementerian pertahanan.

Laporan yang memetik sumber keselamatan itu berkata bahawa senjata api terbabit ditemui dalam kotak biskut dan dimasukkan dalam kargo dari Turki.
Satu siasatan membawa kepada penemuan senjata yang disifatkan boleh menjejaskan kestabilan dan keselamatan Yaman, kata kementerian terbabit tanpa mengenal pasti sama ada penghantar atau penerima kargo terbabit.

Mangsa perang

Ia menjadi mangsa kepada serangan di timur dan selatan yang menyalahkan Al Qaeda di Semenanjung Arab atau AQAP yang menjadi semakin kerap berikutan kebangkitan popular 2011 yang membawa kepada pengusiran Ali Abdullah Saleh.

Menteri minyak Yaman, Ahmad Dares berkata, saluran gas yang menyalurkan gas cecair asli (LNG) Yaman melalui terminal eksport akan mengambil masa seminggu untuk diperbaiki berikutan serangan minggu lalu.

Saluran gas 320 kilometer yang menghubungkan blok 18 ke terminal Belhaf di Teluk Aden diserang pada 31 Oktober lalu.
Ambil langkah serius

“Kerajaan mengambil langkah serius untuk menyelamatkan pemasangan minyak dan menghalang serangan di masa depan,” kata Dares.

Saluran gas dan minyak Yaman menjadi mangsa sabotaj berulang kali sejak bantahan anti kerajaan tahun lalu yang membawa kepada vakum kuasa yang dieksploitasi kumpulan bersenjata, menyebabkan kekurangan bekalan dan pendapatan eksport di negara miskin itu. - Agensi

No comments:

Post a Comment