Search This Blog

Wednesday, November 7, 2012

Warga Thai mengaku bersalah seludup sumbu badak JOHANNESBURG: Seorang lelaki warga Thailand mengaku bersalah menyeludup sumbu badak dari Afrika Selatan dalam satu kes dimana pelacur yang menyamar sebagai pemburu diguna untuk menyembunyi kegiatan rangkaian penyeludupan antarabangsa. Chumlong Lemtongthai mungkin akan dipenjara lebih 10 tahun dalam satu perjanjian rayuan. Penyiasat menganggap ia satu dakwaan penting dalam usaha untuk menyelamatkan badak di mana sumbunya lebih berharga dari emas di beberapa tempat di Asia Tenggara. Chumlong mengambil kesempatan di mana warga asing dibenarkan memburu badak di Afrika Selatan dan menghantar sumbunya ke luar negara sebagai trofi, dengan mengupah pelacur Thailand untuk berpura-pura memburu badak. Menurut afidavit yang dibaca di mahkamah, pelacur wanita diberi kira-kira AS$800 (RM 2,450) setiap seorang untuk pergi ke tempat memburu, menembak menggunakan raifal dan bergaya di sebelah badak yang ditembak oleh orang lain. “Pemburu itu sebagai helah di mana kami mengeksport sumbu badak untuk dijual bukan sebagai piala,” kata Chumlong dalam satu kenyataan kepada mahkamah di sini. “Saya meminta maaf kepada mahkamah dan rakyat Afrika Selatan atas peranan saya dalam perkara ini,” katanya. Pendakwa raya berkata, Chumlong adalah orang penting dalam rangkaian itu di mana ia turut melibatkan pemilik kawasan perburuan swasta dan penjual anggota badan haiwan di Laos yang membina empayar perniagaan menjual sumbu badak pada harga AS$65,000 (RM198,997) sekilogram di Asia untuk digunakan sebagai ubat. Antara Oktober 2010 dan Mei 2011, Chumlong mengatur pemburuan berlesen di mana kira-kira 20 ekor badak dibunuh di kawasan rizab perburuan persendirian di Marnus Steyl, Afrika Selatan. - Reuters         
WARSAW: Sebuah syarikat membuat keranda di sini mencetuskan kemarahan pihak gereja apabila cuba meningkatkan perniagaan dengan kalendar yang mempamerkan wanita separuh bogel di sebelah keranda buatannya.

Satu imej daripada kalendar edisi 2013 menunjukkan model yang hanya berseluar dalam kecil bersandar pada keranda dengan seekor ular melilit lehernya. Satu lagi gambar menunjukkan seorang wanita memakai korset menarik jantung lelaki yang terbaring di dalam keranda.


“Anak saya mendapat ilham untuk menerbitkan kalendar syarikat yang menunjukkan sesuatu yang kurang serious, berwarna-warni, mempamerkan kejelitaan gadis Poland dan kecantikan keranda kami. “Kami ingin menunjukkan bahawa keranda bukanlah simbol keagamaan. Mengapa orang ramai perlu takut dengan keranda dan bukan perniagaan pakaian, kosmetik atau barang kemas?” kata pemilik syarikat, Zbigniew Lindner.

Selain menjadi publisiti syarikat, kalendar itu juga ialah untuk dijadikan sumber pendapatan.


Sesiapa yang memesannya akan menerima hadiah pemegang kunci berbentuk keranda.


Gereja Katolik mengecam syarikat berkenaan dengan menyifatkan kalendar itu sebagai tidak sesuai.

Seorang jurucakap gereja berkata, kematian manusia perlu dipenuhi kemuraman, bukan dicampur dengan seks.


Gereja Katolik dan ajaran agama itu menjadi ikutan rakyat Poland sejak sekian lama. Bagaimanapun, perubahan dalam kehidupan masyarakat mencabar kepercayaan terhadap agama itu. - AFP

No comments:

Post a Comment