Search This Blog

Friday, November 9, 2012

Rompak berkumpulan, dua lelaki dipenjara lapan tahun


Mohamed Amjad Khan Kamarulzaman
Mohamed Amjad Khan Kamarulzaman
Mohd Amirudin Deraman
Mohd Amirudin Deraman
KOTA BHARU – Dua lelaki dihukum lapan tahun penjara oleh Mahkamah Sesyen di sini, semalam selepas mengaku bersalah merompak secara berkumpulan terhadap seorang wanita di Pasir Hor di sini, Oktober lalu.
Hukuman terhadap kedua-dua lelaki berkenaan diputuskan Hakim Azman Mustapha mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan.
Mohd Amirudin Deraman, 23, dan Mohamed Amjad Khan Kamarulzaman, 28, didakwa merompak Noraida Zainuddin, 42, pada jam 8 pagi, 11 Oktober.
Pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya negeri, Ahmad Salam Yusof. 
Dalam kejadian itu, barangan kemas mangsa yang bernilai RM1,500 dan sebuah telefon jenis Sambung Galaxy Ace bernilai RM300 dilarikan.
Mangsa sebelum itu keluar dari rumah untuk ke tempat kerja melihat kereta jenis Honda Civic dinaiki dua lelaki masuk ke kawasan rumahnya.
Penumpang hadapan iaitu tertuduh selepas itu turun dari kereta dan bertanya sesuatu kepada mangsa, tetapi belum sempat dijawab, beg tangannya diragut.
Susulan laporan polis, mereka berjaya ditahan dan Mohd Amirudin mengaku merompak Noraida manakala rakanya pula mengaku memandu kereta terbabit.
Mohd Amirudin adalah penjenayah sama yang merompak kenderaan pelbagai guna jenis Mitsubishi Grandis milik doktor pakar, Ida Zarina Zaini, dua bulan lalu.
Hukuman bagi kedua-dua kes berkenaan berkuat kuasa secara berturutan.

No comments:

Post a Comment