Search This Blog

Thursday, November 1, 2012

Remaja miliki 4 rekod jenayah diarah ke Henry Gurney

KUALA TERENGGANU - Walaupun usianya baru menjangkau 18 tahun, seorang remaja sudah memiliki empat rekod jenayah lampau berhubung kesalahan dadah.
Dia juga dilihat seolah-olah tidak pernah serik apabila rekod kesalahan lampaunya menunjukkan tidak sampai tempoh setahun dijatuhi hukuman, dia masih mengulangi kesalahan sama.
Semalam, buat kali keempat, anak keenam daripada 10 beradik itu yang berasal dari Taman Purnama, Kuala Ibai, di sini, mengaku salah memiliki dadah berbahaya Methamphetamine seberat 0.40 gram di Mahkamah Majistret, di sini.
Dia yang hanya mendapat pendidikan sehingga tingkatan tiga mengaku melakukan kesalahan di bawah Seksyen 12 (2) Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 12 (3) Akta yang sama itu pada 13 Mac lalu lebih kurang jam 10.45 malam di sebuah rumah di Taman Purnama, Kuala Ibai, di sini.
Dengan itu, dia mengaku melakukan kesalahan yang memperuntukkan hukuman penjara tidak lebih lima tahun atau denda tidak lebih RM100,000 atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.
Pendakwaan dikendalikan pegawai pendakwa, Asisten Superintendan Ngiam Ooi Ming di hadapan Majistret Rozianti Mohamed manakala remaja itu tidak diwakili peguam bela.
Sejurus pengakuan bersalahnya direkodkan dan meneliti laporan akhlak yang disediakan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Rozianti mengarahkan remaja tersebut dihantar ke Sekolah Henry
Gurney, Teluk Mas, Melaka, selama tiga tahun iaitu sehingga usianya 21 tahun.
Berdasarkan fakta kes, serbuan dilakukan dikediaman remaja itu dan berjaya menjumpai satu kotak rokok berwarna merah di atas lantai berhampirannya sebelum menemui dua paket plastik lut sinar yang setiap satu berisi 10 biji pil warna merah disyaki dadah.
Selain itu, polis turut menjumpai satu tiub straw cerah berisi lima biji pil berwarna merah juga disyaki dadah.

No comments:

Post a Comment