Search This Blog

Monday, November 5, 2012

Pegawai keselamatan dibuliJALIL yang mendakwa dimaki hamun oleh pegawainya dan rakaman dia dibuli disebarkan melalui telefon bimbit menunjukkan laporan polis di Johor Bahru semalam.


JOHOR BAHRU – Seorang pengawal keselamatan yang bertugas di sebuah hospital awam di bandar ini mendakwa trauma apabila dia bukan sahaja dimaki hamun malah rakaman dia dibuli oleh dua pegawainya disebarkan secara meluas melalui telefon bimbit di sini.
Cerita mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Jalil, 29, segalanya bermula apabila salah seorang rakan sekerjanya ternampak perbuatannya yang merenyukkan surat tunjuk sebab yang diberikan oleh ketuanya pada 23 Oktober lalu.
“Kira-kira pukul 4.30 petang pada hari yang sama, saya yang bertugas di hospital itu tiga bulan lalu diarahkan masuk ke pejabat dan berjumpa dengan dua orang Penolong Pegawai Keselamatan di hospital itu.
“Pada awalnya, mereka memaki, mengherdik dan ajak saya bergaduh kerana tak puas hati bila dapat tahu saya renyukkan surat yang menyatakan saya ingkar arahan. Ketika itu saya hanya diamkan diri kerana takut,” katanya selepas membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis (IPD) Seri Alam di sini semalam.
Dia yang pernah bertugas di sebuah jabatan kerajaan di Mentakab, Pahang selama lebih dari empat tahun sebelum dipindahkan di sini berkata, dia tidak pernah mempunyai masalah disiplin sehingga dia dihukum sedemikian rupa di tempat kerja lama.
Menerusi video yang bertarikh 23 Oktober lalu dan berdurasi 16.32 saat itu, selain digertak, dua pegawai hospital berkenaan mengarahkan Jalil berdiri di atas kerusi serta diasak menyanyikan lagu kebangsaan dan lagu Anak Kampung nyanyian Jimmy Palikat.
Menurut Jalil, dia masih boleh menerima hukuman tersebut tetapi tindakan menyebarkan rakaman tersebut dianggap sebagai keterlaluan.
“Saya tak tahu siapa yang sebarkan video itu tapi perbuatan itu memalu dan menjatuhkan maruah saya,” katanya.

No comments:

Post a Comment