Search This Blog

Sunday, November 11, 2012

‘Layan’ 3 polis di balai


BUKIT MERTAJAM: “Dia cakap saya kena ‘layan’ empat orang, termasuk dirinya. Dia kemudian terus buka uniform dan suruh saya buka baju. Dalam keadaan takut, saya terpaksa mengikut kehendaknya seperti diarahkan.”
Demikian dakwaan seorang wanita Indonesia, Siti Maemanah Kasman, 25, yang mendakwa diperkosa tiga anggota polis dalam sebuah bilik sebuah balai di Perai, kelmarin.

Wanita berasal dari Jawa Tengah itu menghadapi tekanan perasaan dan berharap tindakan sewajarnya diambil segera terhadap anggota polis terbabit.
Dia yang bekerja sebagai pelayan kedai makan membuat dakwaan itu pada sidang media bersama Setiausaha MCA Negeri yang juga Penyelaras Barisan Nasional (BN) Parlimen Bukit Mertajam, Lau Chiek Tuan di Pejabat MCA Bukit Mertajam di sini, semalam.

Siti Maemanah berkata, ketika kejadian dia dalam perjalanan pulang selepas menghantar rakannya di kawasan flat di Perai dengan menaiki sebuah kereta sewa dipandu seorang lelaki, kira-kira jam 6.20 pagi.

Dia kemudian menyedari sebuah kereta peronda polis mengekori sebelum menahan mereka untuk pemeriksaan.
Katanya, dua anggota polis meminta kad pengenalan pemandu kereta itu serta pasportnya untuk diperiksa.

“Saya hanya serah salinan fotokopi pasport tetapi anggota polis itu beritahu mereka tak terima salinan dokumen.
“Mereka kemudian beritahu mahu membawa saya ke balai untuk siasatan lanjut sebelum melepaskan pemandu kereta sewa itu,” katanya.

Menurutnya, dia dibawa ke balai polis dan setibanya di situ didapati terdapat dua lagi anggota yang sedang bertugas di kaunter.

Mereka menggeledah beg tangannya dan memberitahu mahu mengurungnya dalam lokap.

“Saya takut dan merayu kepada seorang anggota polis supaya lepaskan saya sebelum diminta melayan nafsu mereka.

“Bagaimanapun, seorang daripada mereka tidak mengapa-apakan saya dan kira-kira jam 7.30 pagi, saya dibawa keluar oleh dua anggota polis menggunakan sebuah kereta persendirian dan dihantar pulang ke Taman Impian di Alma,” katanya.

Sementara itu, Lau berkata dakwaan itu sangat serius kerana bukan hanya membabitkan perlakuan anggota polis tetapi ia berlaku dalam balai polis.

Beliau berharap berharap nasib wanita terbabit terbela sekiranya kejadian itu benar-benar berlaku.

“Mangsa membuat laporan di Balai Polis Bukit Mertajam pada jam 3 petang kelmarin dan saya diberitahu dia juga sudah diambil keterangan dan dibawa menjalani pemeriksaan perubatan di Hospital Seberang Jaya,” katanya.

Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Abdul Rahim Hanafi mengesahkan menerima laporan wanita terbabit dan memberitahu pihaknya sedang menjalankan siasatan lanjut mengenai dakwaan itu dan tidak akan melindungi anggota polis berkenaan jika terbabit dalam kejadian berkenaan.

No comments:

Post a Comment