Search This Blog

Monday, November 5, 2012

Kereta meletup         
KUALA TERENGGANU: Tindakan nekad seorang remaja 20 tahun cuba menyelamatkan kereta Hyundai Atos bapanya daripada hangus, nyaris membawa maut apabila kenderaan itu meletup selepas beberapa saat cuba menghidupkan enjin kereta di Kampung Pasir Panjang, Bukit Besar, di sini, semalam.

Dalam kejadian jam 12 tengah hari itu, Zul Hafiz Nor Aidam, 20, yang panik melihat kenderaan bapanya berasap bergegas masuk ke dalam kereta bagi mengalihkannya daripada terkena api yang muncul dari bawah kenderaan yang diletakkan di bawah rumah kosong 50 meter dari kediamannya.


Zul Hafiz berkata, dia meluru masuk ke dalam kereta dan cuba menghidupkan enjin bagi mengelakkan kenderaan itu hangus terbakar, usahanya bukan saja gagal apabila enjin kereta tidak dapat dihidupkan, malah hampir meragut nyawanya selepas api menyambar di bahagian enjin kereta berkenaan.

“Saya bernasib baik apabila selepas beberapa saat keluar dari kereta itu, ia terus meletup. Jika saya masih berusaha menyelamatkan kereta itu, mungkin nyawa saya pula melayang,” katanya yang ditemui di rumahnya di sini semalam.


Bapanya, Nor Aidam Amran, 49, berkata, dia membeli kereta itu sejak empat tahun lalu dan terpaksa meletakkan di bawah rumah kosong itu memandangkan kawasan rumahnya tidak mempunyai jalan masuk.


Kakitangan Jabatan Kerja Raya (JKR) di Jalan Hiliran itu berkata, sebelum kejadian dia keluar menghantar barang di bandar raya ini dan pulang semula dengan meletakkan kenderaannya di bawah rumah itu jam 10.30 pagi.

“Rumah kosong ini dijadikan ‘port’ pelajar ponteng sekolah. Ketika saya meletakkan kereta terdapat beberapa pelajar berada di rumah ini,” katanya.


Sementara itu, Pegawai Bomba Kanan II Rozali Hussin dari Balai Bomba dan Penyelamat Kuala Terengganu berkata, pihaknya menerima panggilan kebakaran itu pada jam 12.16 tengah hari.

No comments:

Post a Comment