Aziz Siamin
Dua lori yang ditahan oleh pihak KPDNKK cawangan Segamat baru-baru ini.
SEGAMAT - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Cawangan Segamat percaya berjaya menumpaskan sindiket penjualan minyak diesel bersubsidi secara haram.
Ketua Cawangan KPDNKK Segamat, Aziz Siamin berkata, dalam kes pertama, anggota penguat kuasanya mengekori sebuah lori bermuatan tiga tan pada 22 Oktober lalu kira-kira jam empat pagi di Batu Anam Segamat sebelum ditahan.
"Hasil pemeriksaan lanjut mendapati bahagian belakang lori yang ditutupi kanvas itu mempunyai tong yang membawa muatan 1,000 liter diesel bernilai RM2,800 di pasaran dipercayai bersubsidi yang ingin dipasarkan.
“Sehingga kini, kita menahan lori itu untuk menjalankan siasatan lanjut dan pemandunya dibebaskan setelah selesai diambil keterangan," katanya.
Dalam perkembangan lain, Aziz berkata, pihaknyajuga berjaya menahan sebuah lagi lori yang dipandu oleh seorang lelaki berusia 39 tahun kira-kira jam 1 pagi pada 24 Oktober lalu.
"Hasil pemeriksaan mendapati bahagian belakang lori itu dimuatkan sebuah tangki diesel yang dipercayai sebanyak 2,000 liter bernilai kirakira RM5,600 di pasaran.
"Kedua-dua pemandu yang ditahan dalam dua kes berasingan itu didapati gagal menunjukkan dokumen sah membawa bahan bakar dan pihak kami percaya ia akan dijual kepada pihak tertentu yang ingin mengaut keuntungan atas angin," katanya.
Kes disiasat dibawah peraturan 3 (1) Peraturanperaturan Kawalan Bekalan 1974 dan Seksyen 20 (1) Akta Kawalan Bekalan 1961 dan jika sabit kesalahan boleh didenda hingga RM100,000 dan penjara tidak lebih tiga tahun.