Search This Blog

Friday, November 23, 2012

Ada komplot culik Yingluck

BANGKOK: Ketua Polis Nasional Thai mendakwa terdapat rancangan untuk menculik Perdana Menteri Yingluck Shinawatra untuk dijadikan tebusan dan mengatakan ia adalah satu daripada alasan untuk melaksanakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di tiga daerah di bandar raya ini.

Jeneral Adul Saengsingkaew berkata, Kabinet memutuskan untuk melaksanakan ISA di tiga daerah di Bangkok mulai semalam hingga 30 November selepas agensi keselamatan melaporkan menerima maklumat terdapat cubaan untuk menceroboh premis kerajaan dan rancangan menculik Yingluck sebagai tebusan.


Menurutnya, pelaksanaan ISA akan membantu anggota keselamatan menahan kumpulan penunjuk perasaan antikerajaan.

Sebilangan besar penunjuk perasaan dijangka turut serta dalam perhimpunan di Pitak Siam hujung minggu ini, katanya. Saengsingkaew berkata, ISA dikuatkuasakan mulai semalam hingga 30 November di daerah Dusit, Phra Nakhon dan Pomprap Sattruphai, tetapi tidak akan menjejaskan rutin harian rakyat.


Polis memberi amaran pihak berkuasa tidak akan membenarkan sebarang pencerobohan atau rampasan harta kerajaan. Polis akan mengedarkan risalah dan meletakkan tanda dilarang masuk dekat tempat berkenaan untuk memaklumkan kepada rakyat yang menyertai demonstrasi antikerajaan terdapat kawasan yang tidak boleh dicerobohi. - BP

No comments:

Post a Comment