Search This Blog

Monday, November 5, 2012

2 maut, guru cedera ditembak ketika tunggu bas
         
BANGKOK: Dua orang ditembak mati dan seorang guru cedera dalam tiga kejadian berasingan di selatan negara ini semalam.

Seorang lelaki terbunuh akibat ditembak pada awal pagi di daerah Khok Pho, wilayah Pattani. Polis berkata, insiden kira-kira jam 1 pagi itu terjadi ketika Tasmi Kabae, 40, dari daerah Yarang sedang menaiki motosikal. Kabae diserang oleh penyerang tidak dikenali yang melepaskan tembakan ke arahnya menggunakan pistol 9mm, menembak ke arah tubuhnya sebanyak empat kali. Mangsa maut di tempat kejadian. Polis masih menyiasat sama ada serangan dilakukan anggota kumpulan pemisah.


Kemudian seorang guru sekolah di Yarang cedera selepas ditembak ketika menunggu bas.

Chula Woma, 33, guru sekolah di daerah tambon Ka Chan menunggu bas di perhentian bas di jalan raya Pattani-Yala sebelum ditembak dua lelaki bermotosikal dengan pistol .38. Woma ditembak empat kali di tubuh, kaki dan lengannya. Ketua Polis Yarang, Kolonel Tuandir Juthanant berkata, kejadian berlaku kira-kira jam 1 petang. Sementara itu, di wilayah Songkhla, seorang anggota pemisah terbunuh dalam insiden berbalas tembakan dengan polis.


Insiden berlaku selepas unit polis mengepung sebuah kediaman di tambon Chumpho, daerah Saba Yoi ekoran maklumat beberapa anggota pemisah bersembunyi di situ.


Seorang daripada anggota pemisah terbunuh, manakala dua lagi dapat melarikan diri. - BP

No comments:

Post a Comment