Search This Blog

Thursday, October 4, 2012

Suami Sri Wani mohon gantung perintah bayar kos

KUALA LUMPUR - Suami kepada pengusaha butik kecantikan, Sri Wani Choo Abdullah, Dr Baharom Sanugi memfailkan permohonan di Mahkamah Tinggi Syariah di sini hari ini agar perintah Mahkamah Tinggi Syariah, yang sebelum ini memerintahkan beliau membayar kos sebanyak RM12,000, ditangguhkan.

Permohonan untuk menggantung perintah mahkamah difailkan peguamnya, 27 September lalu kerana pihaknya telah memfailkan permohonan rayuan agar mahkamah menyemak semula kos tersebut yang telah dikenakan sebelum ini.

Hakim Syarie Mohd Amran Mat Zain menetapkan 18 Oktober ini untuk sebutan kes itu bagi pihak peguam Sri Wani memfailkan affidavit balasan terhadap permohonan yang telah dfailkan Baharom.

Pada 30 Ogos lalu,  Baharom diperintah membayar kos kes kepada isteri ketiganya itu selepas Mahkamah Tinggi menolak empat permohonan yang difailkannya, termasuk permohonan faraq nikah (dipisahkan perkahwinan) dan perintah mahkamah agar Sri Wani menjalani ujian asid deoksiribonukleik (DNA) selepas meragui jantina sebenar wanita terbabit.

Mahkamah turut menolak permohonan komital (pemenjaraan) dan perintah menegah Sri Wani daripada mengeluarkan kenyataan kepada pihak media yang difailkan oleh Bahrom sebelum ini.

Ekoran itu, Hakim Abdul Walid Abu Hassan menetapkan Baharom membayar kos kepada plaintif sebanyak RM3,000 bagi setiap kes yang difailkan kerana telah membuang masa dan kos plaintif, yang  mana bayaran itu perlu diselesaikan dalam tempoh satu bulan dari kes itu dibacakan.

Baharom, 61, yang mengesyaki Sri Wani  lelaki, telah memfailkan permohonan membatalkan perkahwinan selepas setahun mengahwini isteri ketiganya itu,  yang memeluk Islam pada 2001

No comments:

Post a Comment