Search This Blog

Friday, October 19, 2012

Rogol gadis: Hukuman budi bicara hakimKUALA LUMPUR 18 Okt. - Keputusan hukuman ke atas kesalahan rogol statutori atau mengadakan hubungan seks dengan gadis bawah 16 tahun perlu dikekalkan kepada budi bicara mahkamah dan hakim yang mengadili kes itu.
Kumpulan Tindakan Bersama bagi Kesaksamaan Gender (JAG) dalam satu kenyataan berkata, hal demikian kerana kesalahan tersebut adalah kompleks dan memerlukan pertimbangan dari segi aspek dan faktor berbeza.
Jelas kenyataan JAG yang diwakili antaranya Persatuan Wanita Perak (PWW), Gabungan Persatuan Bertindak Wanita (Awam) dan Badan Kebajikan Wanita (WAO) itu, hakim perlu dilengkapi semua fakta berkaitan kes tersebut termasuk mengambil kira kesan terhadap mangsa, tertuduh dan masyarakat keseluruhannya.
‘‘Keadaan ini membolehkan hakim menggunakan kuasa dan membuat keputusan secara arif mengapa rogol statutori dianggap satu kesalahan.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Mahkamah/20121019/ma_03/Rogol-gadis-Hukuman-budi-bicara-hakim#ixzz29lOpug3y
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment