Search This Blog

Friday, October 19, 2012

Polis Kanada tahan 12 penjenayah seks kanak-kanak di Internet
         
OTTAWA: Polis Kanada menahan 12 orang penjenayah seks kanak-kanak di Internet dan menyelamatkan seorang remaja lelaki yang menjadi mangsa penderaan seks, kata pegawai, semalam.

Polis Berkuda Diraja Kanada yang bekerjasama dengan enam pasukan polis lain di bahagian barat Kanada untuk mengenal pasti suspek yang mempunyai dan mengedarkan gambar kanak-kanak didera melalui kelompok rangkaian perkongsian fail.
Jurucakap polis berkata, “Daripada aktiviti mereka, jelas menunjukkan mereka menggunakan rangkaian perkongsian fail dan teknologi serta program bual yang biasa untuk berborak dan mencari kanak-kanak yang mungkin berkait dengan pesalah lain.”

Bagaimanapun, katanya, tiada individu yang ditangkap itu ada kaitan satu sama lain. Lebih daripada 100 komputer dan cakera keras dirampas bersama beratus ribu gambar.


Pihak berkuasa turut menyelamatkan seorang remaja lelaki berusia 14 tahun yang dikenal pasti melalui gambar yang telah didera secara seksual sejak lima tahun lalu.


Penderanya adalah sahabat keluarga remaja itu yang telah ditahan Jun lalu dan dijatuhkan hukuman penjara selama 30 bulan. - AFP

No comments:

Post a Comment