Search This Blog

Friday, October 19, 2012

Mahkamah tegur suami
         
KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi Syariah di sini, semalam menegur suami pengusaha butik kecantikan, Sri Wani Choo Abdullah yang gagal hadir dua kali ke mahkamah bagi prosiding kes permohonan menggantung perintah Mahkamah Tinggi Syariah yang mengarahkannya membayar RM12,000 kepada wanita itu sebagai kos mahkamah yang difailkannya 27 September lalu.

Ketika ditemui di luar mahkamah, peguam syarie Mohamad Azrul Azhan Mohammad Jamil yang mewakili Sri Wani memaklumkan Hakim Syarie Mohd Amran Mat Zain dalam prosiding yang dijalankan di dalam kamarnya memberi amaran itu kepada Dr Bahrom Sanugi, 61, yang juga bekas dekan sebuah institusi pengajian tinggi supaya hadir ke mahkamah pada masa akan datang memandangkan dia adalah plaintif yang memfailkan kes itu. Bahrom tidak hadir dua kali sejak sebutan kali pertama kes itu pada 4 Oktober lalu dan hanya diwakili peguam syarie Muhammad Hafiz Ab Rashid. Terdahulu pada prosiding semalam, Sri Wani memfailkan afidavit jawapan terhadap permohonan Bahrom. Justeru mahkamah menetapkan 7 November ini untuk perbicaraan.


Pada 30 Ogos lalu, Hakim Syarie, Abdul Walid Abu Hassan membatalkan keempat-empat permohonan Bahrom iaitu perintah supaya Sri Wani menjalani ujian DNA, permohonan perintah tegahan daripada memberi kenyataan kepada media, pengesahan nikah untuk memfaraqkan (membubarkan) perkahwinan dan perintah komital untuk memenjarakan dirinya. Mahkamah juga memerintahkan Bahrom membayar kos mahkamah RM12,000 iaitu RM3,000 untuk setiap kes kepada Sri Wani. Keputusan itu dibuat mahkamah selepas membenarkan bantahan awal Sri Wani yang mengatakan mahkamah itu tidak mempunyai bidang kuasa untuk mendengar permohonan berkenaan berikutan isu pemastautin. Bahrom sebelum ini memfailkan permohonan untuk membubarkan pernikahannya dengan Sri Wani kerana mendakwa isterinya itu seorang lelaki selepas setahun berkahwin di Songkhla, Thailand pada 19 Ogos 2009.

No comments:

Post a Comment