Search This Blog

Thursday, October 4, 2012

Kes pecah amanah: Suami isteri dipenjara 10 tahun

Aishah
Aishah dibawa keluar dari mahkamah.
Johari
Johari dibawa keluar dari mahkamah.
GEORGETOWN - Sepasang suami isteri masing-masing dihukum penjara 10 tahun oleh Mahkamah Sesyen di sini, hari ini kerana didapati bersalah atas tuduhan pecah amanah hartaRM1.57 juta  milik Bank Muamalatcawangan Universiti Sains Malaysia (USM).
Hakim Sitarun Nisa Abdul Aziz menjatuhkan hukuman terhadap Aishah Mohamed Rose, 51, bekas Ketua Pusat Khidmat Pelanggan Bank Mualamat dan suaminya, Johari Ahmad, 51, seorang peguam, selepas pihak pembela gagal menimbulkan keraguan munasabah.
Aishah diperintah menjalani hukuman penjara 10 tahun dari tarikh disabit atas pertuduhan pecah amanah ketika urusan penguasaan dan perjalanan ke atas harta berjumlah RM1.57juta antara 23 Februari dan 7 Disember 2009.
Bagi pertuduhan itu, Aishah didakwa mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan, memperuntukkan hukuman penjara minimum dua tahun dan maksimum 20 tahun, sebat dan boleh juga dikenakan denda, jika sabit kesalahan.
Sementara, Johari dikenakan hukuman penjara 10 tahun dari tarikh disabit atas tuduhan bersubahat dengannya isterinya untuk melakukan pecah amanah, pada tarikh, masa dan tempat yang sama.
Untuk itu, dia didakwa mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan dibaca­kan bersama Seksyen 109 Kanun Keseksaan, boleh dipenjara tidak kurang dua tahun dan tidak lebih 20 tahun, sebat, dan boleh juga dikenakan denda, jika sabit kesalahan.
Bagi satu lagi pertuduhan, Aishah dan Johari masing-masing diperintah menjalani hukuman penjara lima  tahun dari tarikh disabit.
Mengikut pertudahan, Aishah didakwa melibatkan diri dalam aktiviti pengubahan wang haram berjumlah RM183,702.63 melalui cek bertarikh 1 Disember 2009 ke dalam akaun pelanggan firma guaman.
Untuk itu, Aishah didakwa melakukan kesalahan itu pada 7 Disember 2010, di cawangan bank berkenaan.
Sementara Johari pula didakwa bersubahat dengan isterinya itu untuk melakukan aktiviti pengubahan wang haram pada masa, tarikh dan tempat yang sama.
Kedua-dua pertuduhan itu dikemukakan mengikut Seksyen 4(1) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001.
Jika sabit kesalahan, boleh membawa hukuman penjara sehingga lima tahun dan denda sehingga RM5 juta.
Sitarun Nisa memerintahkan kedua-dua hukuman itu  berjalan secara serentak.
Bagaimanapun, Sitarun Nisa membenarkan permohonan peguam bela Md Yusuf Md Idris yang mewakili pasangan suami isteri itu untuk menangguh pelaksanaan hukuman terhadap anak guamnya sementara menunggu rayuan di Mahkamah Tinggi.
Wang jaminan terhadap Aishah dan Johari turut dinaikkan dari RM100,000 kepada RM150,000.
Kes dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Puveneswaran Mohanasundram.

No comments:

Post a Comment