Search This Blog

Thursday, October 25, 2012

‘Kerabat’ direman

Sebahagian suspek yang ditahan keluar dari Mahkamah Majistret di sini, kelmarin.Sebahagian suspek yang ditahan keluar dari Mahkamah Majistret di sini, kelmarin. Georgetown: Seramai 11 lelaki ditahan reman dua hari bermula semalam bagi membantu siasatan kes menyamar sebagai kerabat diraja Kedah dalam satu majlis di sebuah hotel terkemuka di sini, petang kelmarin.

Majistret Noorul Fhaiez Mohd Nayan mengeluarkan perintah berkenaan di Mahkamah Majistret di sini, semalam terhadap 11 lelaki berusia 38 tahun hingga 61 tahun itu bagi membolehkan polis menjalankan siasatan kes berkenaan.
Kesemua 11 suspek terbabit tiba di mahkamah dengan menaiki kenderaan polis jam 2 petang, sebelum dibawa masuk ke bilik reman mahkamah untuk mendapatkan perintah reman.

Kelmarin, polis menahan 13 lelaki kerana disyaki menyamar sebagai kerabat Diraja Kedah dalam satu majlis pelantikan ahli jawatankuasa sebuah pertubuhan amal Islam di sebuah hotel, di sini.


Terima aduan awam

Mereka ditahan dalam satu serbuan pada jam 4 petang selepas polis menerima aduan orang awam yang sangsi dengan identiti seorang penganjur majlis, seorang lelaki Melayu berusia 40-an yang mengaku kerabat diraja.

Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Abdul Rahim Hanafi dipetik berkata, 12 yang lain, masing-masing enam Melayu dan Cina berusia antara 38 dan 61 tahun, dilantik sebagai ahli jawatankuasa Pertubuhan Amal Kebajikan Islamiah Malaysia Diraja (PAKIM Diraja), sebuah pertubuhan yang kononnya dinaungi penganjur berkenaan.
Penganjur didapati menggunakan sebuah kereta mewah jenis BMW 730li bernilai hampir RM700,000 dengan plat pendaftarannya mempunyai lambang Persatuan Kerabat Diraja Kedah serta PAKIM Diraja yang tertera perkataan pengerusi, tetapi dimiliki lelaki Cina.

Polis bertindak merampas kereta itu dan selempang pentauliahan yang dikatakan akan diserahkan kepada ahli yang dilantik memegang jawatan.

Kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan (KK) kerana menipu, Seksyen 419 KK kerana menyamar dan Seksyen 108 Akta Pengangkutan Jalan berikutan kereta yang dirampas menggunakan mempunyai logo yang tidak dibenarkan.

No comments:

Post a Comment