Search This Blog

Friday, October 12, 2012

Jualan dadah melalui internet jerat mahasiswa di Yogyakarta

Jualan dadah melalui internet jerat mahasiswa di Yogyakarta - Global - Sinar Harian:
YOGYAKARTA - Strategi pengedar dadah di sini menjual dadah menerusi Internet bukan sahaja menjerat seorang pelajar Malaysia yang kini ditahan polis Indonesia, tetapi juga memerangkap sejumlah mahasiswa dari beberapa universiti lain.
   
Modus operandi mereka sama iaitu menawarkan dadah melalui Internet, transaksi pembayaran ke akaun bank melalui mesin teler automatik (ATM) dan pembeli mengambil dadah yang ditinggalkan di satu lokasi yang dinyatakan menerusi sistem pesanan ringkas (SMS).
 
Berkongsi satu sel dengan pelajar Malaysia itu di lokap Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sleman pada Jumaat ialah lima lagi mahasiswa universiti lain yang ditangkap kerana kesalahan dadah.
   
Menurut polis, dalam operasi tidak lama dahulu, mereka pernah menangkap 46 orang kerana kesalahan dadah dan 34 daripada mereka ialah pelajar universiti.
   
Ketua Cawangan Narkotik IPD Sleman ASP Heri Yugo berkata modus operandi pengedaran dadah di Yogyakarta menyulitkan polis untuk mengesan jaringan pengedar dadah terbabit, namun mereka tidak patah semangat untuk bekerja keras bagi membongkar kegiatan itu sehingga ke akarnya.

Setakat ini, polis hanya berjaya menangkap keldai dadah di lapangan terbang selain yang pembeli yang mengambil pesanan dadah yang ditinggal pengedar di satu lokasi.
   
Semua yang ditangkap setakat ini juga tidak dapat membantu polis menjejaki pengedar kerana mereka tidak pernah berjumpa atau mengenali pihak yang terbabit dalam penjualan dadah berkenaan.
   
Nombor telefon penjual tidak dapat dihubungi lagi selepas transaksi selesai, manakala akaun bank pula didaftar di tempat yang jauh seperti Jayapura, Papua berdasarkan satu daripada kes yang disiasat polis.
   
Semasa ditemui di IPD Sleman pada Rabu, pelajar Malaysia berumur 22 tahun yang ditangkap polis kerana memiliki dadah jenis ganja seberat 68.93 gram itu berkata beliau belum pernah menggunakan dadah dan hanya memesan dadah berkenaan kerana terdorong perasaan ingin tahu.
   
Katanya jualan ganja itu ditawar menerusi laman sembang Internet MIRC.
   
Katanya beliau hanya sempat memegang bungkusan kertas surat khabar mengandungi ganja itu selama lima minit dan belum melihat kandungannya apabila dicekup pihak berkuasa pada petang hari kejadian.
   
Ditanya sama ada pengedar menyasarkan pelajar universiti memandangkan bilangan yang ditangkap ramai, Heri berkata sindiket itu tidak peduli siapa pembelinya asalkan mereka boleh mengaut keuntungan.                   - Bernama
'via Blog this'

No comments:

Post a Comment