Search This Blog

Friday, October 12, 2012

Helah pukau tak menjadi

Helah pukau tak menjadi - Johor - Sinar Harian:

Helah pukau tak menjadi
Tiga daripada empat suspek yang berjaya ditahan polis. Gambar kecil: Zainuddin
JOHOR BAHRU - Empat rakyat Yemen ditahan polis kerana cuba memperdayakan seorang pengurup wang dalam kejadian di Jalan Ibrahim, di sini, semalam.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Asisten Komisioner Zainuddin Yaacob berkata, kejadian berlaku kira-kira jam 10 pagi dengan keempat-empat mereka cuba memperdaya pengurup berkenaan menerusi penukaran wang dolar Amerika (AS$) kepada Ringgit Malaysia (RM).

“Pengurup wang tersebut menerusi laporan polis yang dibuat, mendakwa dia seolah-olah dipukau oleh kesemua lelaki itu. Kesemua mereka yang bertutur bahasa Arab itu pada mulanya cuba untuk menukar AS$7000 kepada mata wang Malaysia.

“Bagaimanapun, mereka kemudian meminta mata wang dolar Amerika tersebut ditukar kepada Euro selepas diminta menunjukkan pasport,” katanya kepada pemberita, di sini, semalam.

Zainuddin berkata, pengurup wang berusia 65 tahun itu yang menyedari dia sedang diperdaya terus bertindak menghubungi polis untuk bantuan lanjut.

Beliau berkata, anggota polis peronda yang berada tidak jauh dari premis terbabit berjaya menahan keempat-empat lelaki berusia 30an itu dan mereka kini ditahan bagi membantu siasatan.

“Kita percaya mereka menggunakan taktik pukau yang sama, yang biasanya berlaku di Lembah Klang. Polis kini sedang menyiasat latar belakang mereka termasuk tarikh kemasukan ke negara ini,” katanya.

Katanya, sehubungan kejadian itu, polis kini meminta pengurup wang dan orang ramai di bandar raya ini supaya berhati-hati dengan kejadian seumpama itu bagi mengelakkan mereka kerugian.

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment