Search This Blog

Tuesday, October 23, 2012

Empat lelaki didakwa culik pelajar 15 tahun

KUALA LUMPUR: Empat lelaki hari ini dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini atas pertuduhan menculik seorang remaja lelaki berusia 15 tahun bulan lepas.

Pertuduhan dibacakan oleh jurubahasa mahkamah dalam bahasa Mandarin di hadapan Majistret Erry Shahriman Nor Aripin tetapi tiada sebarang pengakuan direkodkan.
Tukang masak Tee Boon Tai, 22, pengurus pusat karaoke Chong Kar Liang, 25, penganggur Yau Chee Kiong, 22, dan peniaga alat ganti kereta Low Soon Seong, 26, didakwa dengan niat bersama menculik remaja itu bagi mendapatkan wang tebusan berjumlah RM17,000, di tepi sebuah rumah di Sentul pada 7 pagi, 28 Sept lepas.

Keempat-empat lelaki itu didakwa mengikut Seksyen 3 Akta Colek 1961 (Akta 365) dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mati atau penjara seumur hidup dan boleh dikenakan sebatan, jika sabit kesalahan.


Mahkamah menetapkan 27 Nov untuk sebutan.


Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Kee Wei Lon manakala peguam Farah Idayu Nusi mewakili tertuduh pertama, S. Prakash mewakili tertuduh kedua dan Major Fitzgerald J.K. Augustin mewakili tertuduh ketiga dan keempat. - Bernama

No comments:

Post a Comment