Search This Blog

Friday, October 19, 2012

Cari mangsa runtuhan guna kaedah galian19/10/2012 3:51am

SHAH ALAM — Usaha menyelamatkan tiga lagi mangsa kejadian runtuhan bumbung konkrit sebuah banglo di Seksyen 7 di sini, yang sebelum ini menggunakan kren, terpaksa ditukar kepada kaedah galian dari bawah tanah.
Pengarah Bomba dan Penyelamat Selangor, Othman Abdullah berkata kaedah itu terpaksa digunakan berikutan struktur konkrit yang runtuh terlalu berat.
Beliau berkata, lokasi seorang daripada mangsa juga telah dikenal pasti dan suara dua lagi mangsa masih kedengaran.
“Berdasarkan maklumat awal, terdapat 18 pekerja binaan yang melakukan kerja-kerja pengubahsuaian tetapi hanya lapan yang terlibat dalam kejadian runtuhan itu,” katanya kepada pemberita di lokasi kejadian.
Othman berkata, sebanyak empat jentera bomba dengan 50 anggota terlibat dalam kerja menyelamat sejak kira-kira 5 petang semalam.
Turut terlibat dalam operasi menyelamat ialah pasukan polis, Majlis Bandaraya Shah Alam, Jabatan Pertahanan Awam, petugas Hospital Sungai Buloh dan Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang, paramedik Pusat Perubatan Universiti Malaya serta pasukan SMART.
Sementara itu, berdasarkan maklumat yang dicatat pada papan kenyataan pihak berkuasa di lokasi kejadian, mangsa yang maut dikenali sebagai Otok Hamid Anthony manakala mereka yang cedera dikenali sebagai Afifin, Waras, Kabir dan Ghadami, kesemuanya berusia lingkungan 30-an. — BERNAMA

No comments:

Post a Comment