Izzah
Bila peragut kena belasah
Mukadimah
Jenayah dan kes ragut di Malaysia bukan sekecil lubang jarum. Bukan calang-calang kemarahan orang ramai kepada peragut.
Perbuatan meragut membabitkan kekejaman. Bayangkan ibu sarat mengandung, terbunuh akibat peragut. Belum lagi ratusan mangsa cedera parah ketika menyelamatkan diri daripada peragut.
Pokoknya pelbagai insiden melibatkan nyawa disebabkan peragut.
Dalam kecoh sana sini peragut, tidak kurang juga ada kalangan mereka yang salah sasaran.
Terjolok sarang tebuan dan buku bertemu ruas.
Bukan seorang dua yang pernah tersadai dilanyak orang awam.
Sebenarnya kes peragut dibelasah orang awam bukan isu baru lantaran kemarahan masyarakat tidak pernah surut.
Tidak keterlaluan dikatakan, kini menjadi satu kepuasan bagi sesetengah individu apabila berjaya menyepak, menerajang menumbuk  dan memaki hamun peragut. Ada di kalangan peragut  hampir hilang  nyawa akibat dibelasah.
Misalnya, kejadian di Kepala Batas, Pulau Pinang. Dua lelaki cedera teruk dibelasah dengan batang golf oleh sekumpulan 20 penduduk ketika cuba melarikan beg tangan milik seorang guru.
Bahkan sejak akhir ini, media memaparkan satu demi satu kisah peragut dilanyak orang ramai.
Bayangkan puluhan manusia melanyak seorang peragut. Namun, adakah ini tindakan betul? Bolehkah kita menghukum peragut dengan undang-undang tangan sendiri hanya kerana geram.
Bicara Isnin minggu ini, tidak berkempen untuk melanyak peragut tetapi menyingkap sama ada wajar kita menggunakan siku, tangan, kayu dan belantan sendiri untuk mengajar si peragut.
Geram peragut minta tubuh isteri

“Aku geram apabila peragut itu meminta tubuh isteri ku hingga aku tekad membelasahnya,” akui Izmir Ahmad.
Cerita Izmir, sebelum itu beg tangan mengandungi telefon bimbit milik isterinya, Izzah telah diragut ketika perjalanan ke sebuah pasar raya berhampiran rumahnya.
“Isteri ku mendail nombor telefon bimbitnya. Ternyata berhasil dan suara lelaki mengangkat talian itu. Izzah meminta lelaki berkenaan memulangkan beg tangannya kerana mengandungi pelbagai dokumen.
Tetapi tanpa segan silu, peragut itu meminta isteri ku mengadakan hubungan kelamin. Izzah menceritakan segalanya kepada ku dan aku segera memasang perangkap dengan mengatakan Izzah sudi menyerahkan tubuhnya.
Aku sendiri menghantar Izzah bertemu peragut itu. Tiba di tempat temu janji, aku dan beberapa rakan ku mengepung lelaki itu. Setelah berjaya menangkapnya, aku dan rakan ku membelasah lelaki kurang ajar tersebut sepuas hati. Itu sebagai pengajaran!” Ketika itu aku sangat geram kerana si peragut yang ingin mencemar maruah isteriku.
Sebagai suami, aku rasa tercabar dan kemarahan itu aku lepaskan dengan memijak-mijak tubuh serta menendang muka si peragut.
Aku bukan membelakangkan undang-undang tetapi jika lelaki lain ditempatku pasti akan bertindak sama. Bayangkan, dia minta tubuh isteriku. Adakah boleh sabar?
Peragut itu mendapat habuannya tatkala dibelasah bukan sahaja aku dan rakan-rakan, tetapi orang sekeliling yang membelasahnya dengan topi keledar, besi dan kayu. Semoga kejadian ini menjadi pengajaran kepada peragut lain,” ujar Izmir.
Puas dapat belasah 

“Aku juga ada pengalaman membelasah peragut. Ketika itu aku dan beberapa orang awam berada di Puchong, Selangor.
Secara tiba-tiba mendengar jeritan mangsa dan tanpa berlengah kami mengepung dan berhasil menangkap si peragut.
Apa lagi, teruk peragut itu kami kerjakan hingga lunyai,” cerita Azman. Dia beranggapan, peragut itu ialah penagih dadah berdasarkan keadaan fizikal.
Sebelum itu, dia bersama yang lain mengejar peragut tersebut sejauh beberapa meter dan begitu penat berlari.
“Selepas dapat mencapai bajunya, aku biarkan orang lain membelasahnya cukup-cukup. Akhir sekali barulah aku mengambil  bahagian menendangnya bertubi-tubi. Peragut itu lunyai seperti lauk basi dihurung semut. Begitulah kemarahan kami waktu itu,” ujar Azman, berusia 34 tahun.
Katanya, bukan tidak takut undang-undang, tetapi geram kerana peragut sewenangnya  mencuri hasil rezeki orang lain  dan mereka sangat kejam apabila menyebabkan kesengsaraan kepada mangsa bahkan ada yang terbunuh.
"Aku memukulnya untuk pengajaran supaya jangan ambil mudah hal masyarakat dnegan menyumbangkan jenayah," akhiri Azman.