Search This Blog

Friday, October 12, 2012

2 gerai makan musnah

2 gerai makan musnah - Perak - Sinar Harian:

D2 gerai makan musnah
Sebuah kenderaan milik orang awam yang turut terlibat dalam kejadian itu.
TAIPING – Dua gerai makan yang telah beroperasi sejak lebih 20 tahun lalu musnah 90 peratus dalam satu kejadian kebakaran di Jalan Stesen di sini, semalam.

Mangsa yang hanya dikenali sebagai Rozahar, 39, berkata, beliau begitu terkejut apabila melihat ada percikan api dan tidak lama kemudian api mula marak.

Menurutnya, kejadian berlaku kira-kira jam 3.32 petang dan api mula merebak hingga ke gerai kedua.

“Tapi kami bersyukur kerana semua selamat dan hanya berlaku sedikit kecederaan di bahagian kepala, kaki dan tangan,” katanya ketika ditemui di sini semalam.

Tambahnya, ketika kejadian semua begitu panik dan hanya terfikir untuk menyelamatkan diri serta ahli keluarga yang lain.

Rozahar berkata, beliau dan dua anaknya telah dibawa ke Hospital Taiping bagi mendapatkan rawatan lanjut.

“Kami hanya mengalami sedikit kecederaan, namun gerai makan habis hangus terbakar dan jumlah kerugian yang dialami dianggarkan bernilai RM30,000,” katanya.

“Selain itu, mungkin disebabkan gerai makan ini dibina menggunakan papan menyebabkan api marak dengan begitu pantas,” katanya.

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Taiping, Penolong Penguasa Hasna Abd Rashid berkata, dalam kejadian itu seorang wanita berusia 39 tahun bersama dua kanak-kanak dipercayai anak wanita terbabit berada di dalam kedai berkenaan.

Katanya, akibat kejadian itu, seorang kanak-kanak perempuan berusia satu tahun dan seorang kanak-kanak lelaki berusia enam tahun mengalami cedera ringan serta dirawat sebagai pesakit luar di Hospital Taiping.

Hasna berkata, pasukan bomba dan penyelamat menerima panggilan kejadian kira-kira jam 3.32 petang, daripada orang awam.

“Dalam kejadian itu, dua jentera bomba dan penyelamat dan tiga motosikal bomba dan penyelamat membabitkan sembilan anggota telah berkejar ke lokasi kejadian. Kebakaran berjaya dipadamkan sepenuhnya kira-kira jam 5.18 petang.

“Sebuah kereta dipercayai milik orang awam juga menerima kesan bahang kebakaran dan punca kebakaran serta jumlah kerugian masih disiasat,” katanya.

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment