Search This Blog

Monday, October 8, 2012

2 beradik dikurung dipaksa jual tubuh


         
KUALA LUMPUR: Berbekalkan janji manis tawaran pekerjaan sebagai pekerja kilang dengan pendapatan RM10,000 sebulan, sepasang adik-beradik warga Vietnam dijadikan hamba seks oleh satu sindiket pemerdagangan manusia untuk tujuan seks dengan mengurung mereka di sebuah rumah dua tingkat di Taman Segar, Cheras, sejak hujung bulan lalu.

Bersama mereka, turut dikurung tiga wanita rakan senegara yang dipaksa melayan pelanggan di rumah berkenaan atau dibawa keluar ke hotel.


Sumber polis berkata, mangsa berusia 31 tahun itu tiba di Malaysia pada 22 September lalu bersama adik perempuannya yang berusia 25 tahun menggunakan pas pelancong selepas ditawarkan pekerjaan di sebuah kilang pengeluaran.

Menurutnya, selepas kedua-dua mangsa tiba di lapangan terbang, mereka diambil seorang lelaki tempatan sebelum dibawa ke sebuah rumah yang didakwa hostel.


“Bagaimanapun, selepas itu mereka dikurung di rumah berkenaan dan terdapat tiga lagi wanita senegara yang turut menjadi mangsa sindiket terbabit.


“Wanita berkenaan dibawa keluar untuk melayan pelanggan di hotel tertentu atas permintaan pelanggan sebelum dibawa balik ke rumah itu sebaik kerja mereka selesai dan kadangkala mereka menunggu pelanggan di rumah berkenaan,” katanya, semalam.

Beliau berkata, rumah berkenaan dilengkapi kamera litar tertutup (CCTV) bagi mengawasi gerak-geri semua wanita terbabit.


“Mangsa yang dipaksa melayan dua lelaki bertindak nekad menghubungi ahli keluarganya dengan bantuan teman serumah sebelum mendapatkan nombor telefon saudaranya yang tinggal di Malaysia.

“Akhirnya, pada 5 Oktober lalu, mangsa ketika didatangi seorang pelanggan meminta bantuannya untuk menghubungi saudaranya itu sebelum melarikan diri dari rumah terbabit dengan alasan hendak pergi ke pasar malam,” katanya.


Menurutnya, mangsa menaiki teksi ke Klang untuk berjumpa saudaranya sebelum membuat laporan polis, namun dia tidak sempat untuk menyelamatkan adik perempuannya yang sudah keluar bersama pelanggan.


Ketua Penolong Pengarah Cawangan Perjudian, Kongsi Gelap dan Maksiat (D7) Bukit Aman, Datuk Abdul Jalil Hassan mengesahkan pihaknya menerima laporan mangsa.


Menurutnya, siasatan lanjut dijalankan berhubung kegiatan sindiket terbabit dan kes berkenaan disiasat mengikut Akta Anti Pemerdagangan Manusia 2007.

No comments:

Post a Comment