Search This Blog

Saturday, September 15, 2012

Syabu diseludup dalam pasir
Sebahagian 13 tong berisi pasir bercampur syabu yang dirampas di Taman Perindustrian Puchong Selasa lalu.


KUALA LUMPUR – Taktik satu sindiket dadah antarabangsa menyeludup syabu bercampur pasir ke negara ini terbongkar apabila polis menyerbu sebuah kilang di Taman Perindustrian Puchong, Selangor pada Selasa lalu.
Dalam serbuan pada pukul 7.35 malam itu, polis merampas 13 buah tong plastik warna biru yang berisi pasir bercampur syabu. Jumlah kesemua pasir dan dadah yang dirampas seberat 861.5 kilogram.
Ini merupakan taktik pertama sindiket dadah antarabangsa yang dikesan menyeludup barang terlarang tersebut dengan mencampurkannya bersama pasir.
Ketika serbuan, kesemua tong berisi syabu bercampur pasir yang dianggarkan bernilai jutaan ringgit tersebut disusun di atas palet kayu dan plastik.
Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Bukit Aman, Datuk Noor Rashid Ibrahim berkata, serbuan ke atas kilang kosong yang dijadikan stor menyimpan dadah dibuat selepas polis menahan empat lelaki Iran berusia 31 hingga 36 tahun.
Difahamkan, keempat-empat suspek terbabit ditahan tidak jauh dari kilang tersebut.
Menurut beliau, dadah tersebut dipercayai dibawa dari Mexico melalui kargo udara Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dengan mengisytiharkan barang itu sebagai pasir.

No comments:

Post a Comment