Search This Blog

Tuesday, September 4, 2012

SS Saint Pancras mangsa kecurian dasar lautPenemuan rangka kapal di Permatang Semarang, Perairan Wilayah Persekutuan, baru-baru ini.
SEREMBAN 3 Sept. - Perairan Wilayah Persekutuan Labuan yang kaya dengan tapak kapal karam kini menjadi lokasi pemburu harta karun dasar laut untuk mendapatkan isi kargo dan bahagian kapal bagi dijual di pasaran gelap dengan nilaian mencecah jutaan ringgit.
Ini kerana, selain empat tapak popular kapal karam bagi aktiviti skuba iaitu di Australian Wreck, American Wreck, Cement Wreck dan Blue Water Wreck, terdapat beberapa lagi lokasi iaitu Terusan Kuraman, Pulau Burong, Jeti Terminal Antarabangsa, Pulat Daat dan Terusan Timur yang belum didokumentasi.
Apa yang menariknya, dalam kajian oleh pensyarah Universiti Malaysia Sabah (UMS), Baszley Bee Basrah Bee dalam Laporan Identifikasi Awal Tapak Kapal Karam 'Semarang Wreck' di kawasan perairan Permatang Semarang, Wilayah Persekutuan Labuan serta Justifikasi Projek Salvaj Penyelamat, SS Saint Pancras menunjukkan kesemua tapak kapal karam itu adalah dari pertengahan abad ke-20 masihi.

No comments:

Post a Comment