Search This Blog

Wednesday, September 26, 2012

Pemilik buntu kereta lesap

Yi Pak Leong
Jimmy (kiri) bersama Pak Leong (tengah).

JOHOR BAHRU - Seorang pekerja kilang di Singapura resah mengenangkan nasibnya apabila kenderaan miliknya lesap sejak Februari lalu.
Yi Pak Leong, 30, berkata, kereta jenis Honda Stream yang dibeli pada harga RM105,000 sejak setahun lalu, bagaimanapun terpaksa dijual kerana dia memerlukan wang.
Namun, setelah dia menyerahkan keretanya kepada seorang broker untuk dijual pada 26 Februari lalu, dia tidak mendapat sebarang perkembangan malah gagal menghubungi broker berkenaan.
“Saya mengenali broker itu menerusi abang saya yang pernah berurusan membeli kenderaannya dengannya beberapa tahun lalu. Ketika menyerahkan kenderaan terbabit, saya juga memberikan RM5,000 bagi pembayaran tiga bulan ansuran kenderaan itu.
“Bagaimanapun sejak kereta diserahkan, saya gagal menghubungi broker terbabit malah difahamkan dia tidak bekerja di syarikat jual kenderaan itu sejak Mei lalu.
“Kenderaan terbabit masih didaftarkan atas nama saya dan kenderaan itu telah dua bulan tertunggak wang ansuran. Saya khuatir kenderaan itu digunakan untuk perkara yang tidak baik yang akan menjejaskan nama saya,” katanya kepada Sinar Harian di Kelab Media Cina Selatan, di sini, semalam.
Pak Leong berharap broker terbabit dapat mengembalikan kenderaannya sebelum dia mengambil tindakan undang-undang.
Sementara itu Biro Guaman PKR Johor, Jimmy Puah Wee Tse berkata, kes seperti itu kerap terjadi kerana mangsa tidak mempunyai dokumen penyerahan.
“Saya nasihatkan, jangan sesekali mempercayai orang persendirian untuk kes seperti ini, sebaiknya menjual kenderaan kepada syarikat yang ditauliahkan yang mempunyai rekod dokumentasi bagi sebarang tuntutan.
“Kita juga akan membantu Pak Leong untuk mendapatkan kenderaannya semulanya,"  katanya.

No comments:

Post a Comment