Search This Blog

Thursday, September 13, 2012

Pelarian dari Timur Tengah dalam perjalanan ke Australia terkandas di Sulawesi
         
JAKARTA: Perjalanan pelarian dari Timur Tengah ke Australia, berakhir di Sulawesi Selatan apabila pegawai dari balai polis Jeneponto menahan mereka, semalam.

Empat puluh lima lelaki dan empat wanita pelarian, serta seorang kanak-kanak perempuan berusia setahun, dilaporkan membawa pasport dan visa untuk perjalanan itu.
Ketua Pemantauan dan Divisyen Penguatkuasa Undang-Undang di Pusat Imigresen Makassar, Muhammad Bakri berkata, “Mereka mempunyai sijil dari Suruhanjaya Tinggi Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Pelarian (UNHCR) yang mengatakan mereka pencari suaka, tetapi mereka tidak mempunyai dokumen atau permit untuk masuk ke wilayah Indonesia.”

Bakri berkata, pelarian yang kebanyakan dari negara Timur Tengah seperti Afghanistan, Pakistan dan Iran, menaiki bot mahu ke Australia melalui Nusa Tenggara Timur (NTT), tetapi bot kayu itu mengalami kerosakan enjin dan hanyut di perairan Punagaya di daerah Bangkala, Jeneponto, kelmarin.


“Mereka tidak dapat meneruskan perjalanan kerana enjin rosak dan angin kuat. Penduduk kampung Punagaya mengesahkan kejadian itu dan melaporkannya kepada polis,” kata Bakri.


Polis turut menahan dua warga Indonesia dari NTT yang bekerja di atas bot berkenaan.

Selepas menyoal siasat pelarian itu, polis Jeneponto kemudian menyerahkan mereka kepada pejabat imigresen di Makassar.

“Terdapat 52 orang di dalam bot itu tetapi dua daripada mereka berjaya melarikan diri ketika polis tiba di tempat kejadian. Anggota polis kini memburu dua lelaki itu,” kata Bakri.

Semua 50 pelarian itu ditempatkan sementara di Wisma Dirgantara milik Tentera Udara kerana pusat tahanan imigresen di Bollangi Gawa, penuh. - Jakarta Post

No comments:

Post a Comment