Search This Blog

Saturday, September 22, 2012

Lima rakan dibebaskan daripada tuduhan cederakan kontraktor

KUALA LUMPUR -  Mahkamah Sesyen di sini hari ini melepaskan dan membebaskan lima rakan tanpa dipanggil membela diri daripada pertuduhan menyebabkan kecederaan parah terhadap seorang kontraktor, tahun lepas.

Hakim M.Nithiyanantham membuat keputusan itu terhadap Zukialfaro Zakaria, 38, Andri Kawarman Hassan, 29, Hanafi Rosli, 35, Mohammad Rithzuan Talib, 37, dan Rozuaimi Mohamad, 34, selepas mendapati pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie di akhir kes mereka.

Zakaria, Andri, Hanafi, Mohammad Rithzuan, dan Rozuaimi, masing-masing bekerja sebagai pemandu teksi, jurujual telefon bimbit, juruteknik, pemandu pelancong dan juruteknik komputer.

Mereka bersama seorang lagi yang masih bebas didakwa dengan niat bersama menyebabkan kecederaan parah kepada Sayfol Fakhruddin Alias, 31, dengan memukulnya menggunakan rotan, topi keledar dan kayu 'baseball' di hadapan pondok pengawal, Pangsapuri Kasturi, Bandar Tasik Permaisuri, Cheras di sini pada 3.30 pagi 11 April 2011.

Mereka yang tinggal di kawasan perumahan yang sama itu didakwa mengikut Seksyen 326 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda atau sebatan, jika sabit kesalahan.

Mahkamah mendengar keterangan enam saksi pendakwaan pada perbicaraan kes itu yang bermula 26 Mac lepas.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Izuddin Mohamad manakala kesemua tertuduh diwakili peguam Martin Tay Tze Chian dan Siti Rohaya Mohd Tajudin.

Sejurus selepas prosiding berakhir, kesemua tertuduh berpelukan, menitiskan air mata dan bersama-sama membaca doa kesyukuran ditemani isteri masing-masing. - Bernama

No comments:

Post a Comment