Search This Blog

Tuesday, September 4, 2012

Lelaki letup pejabat kerajaan maut, enam lagi cedera
         
BEIJING: Seorang penduduk kampung di kawasan luar bandar di timur China yang tidak berpuas hati dengan ketidakadilan sosial, meletupkan bahan letupan di bangunan kerajaan tempatan semalam.

Tindakan itu menyebabkan dia terbunuh dan enam orang cedera, lapor akhbar milik kerajaan.


Qu Huaqiang, didakwa meletupkan bahan letupan buatan sendiri di pejabat kerajaan di Tengjia, wilayah Shandong, lapor agensi berita Xinhua. Tidak dapat dipastikan sama ada mereka yang cedera itu pegawai kerajaan. Berita mengenai pengeboman itu tersebar secara meluas di Internet dengan beberapa penulis blog meluahkan simpati terhadapnya dengan menganggap Huaqiang mangsa sistem petisyen di China, institusi tua yang mensasarkan untuk menangani ketidakadilan.

Seorang pegawai di Tengjia yang dihubungi media mengesahkan insiden pengeboman itu, tetapi menafikan Qu adalah pempetisyen. Pihak berkuasa majlis perbandaran masih menyiasat kejadian itu.


Kepesatan perkembangan ekonomi China sejak 30 tahun lalu menyebabkan jurang pendapatan melebar antara golongan miskin dan kaya di China, dengan mereka yang termiskin di negara itu sering mengadu dieksploitasi oleh kerajaan tempatan berkait dengan isu tenaga buruh dan kawasan perladangan yang murah. - AFP

No comments:

Post a Comment