Search This Blog

Saturday, September 22, 2012

KPDNKK rampas 1,250 liter diesel di Kulim

KULIM - Bahagian Penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Kulim, merampas 1,250 liter diesel subsidi daripada sebuah lori ketika pemandunya mengisi minyak di Taman Lobak dekat sini kelmarin.

Ketua Bahagian itu Roffa Mat berkata diesel bernilai lebih RM2,000 itu ditemui tersimpan dalam sebuah tangki kaca gentian yang dipasang dan diubahsuai pada sebuah lori tiga tan kira-kira pukul 10.30 pagi.

Roffa berkata pemeriksaan awal mendapati lori berkenaan dari Changlun dan pemandunya yang berusia 53 tahun ditahan bagi membantu siasatan.

“Lori yang diubahsuai ini dilitupi rapi dengan kanvas bagi melindungi tangki kaca gentian itu. Selepas mengisi minyak pada tangki asal lori, mesin penyedut automatik digunakan untuk
menyedut minyak daripada tangki asal ke tangki besar yang diubahsuai,” katanya kepada pemberita di sini semalam.

Beliau berkata pihaknya kini masih memantau kegiatan itu kerana daripada intipan yang dibuat, terdapat beberapa sindiket sama beroperasi sekitar Pulau Pinang dan Kedah Selatan.

Roffa memberitahu bahawa kes disiasat di bawah Akta Kawalan Bekalan 1961 dan jika sabit kesalahan boleh didenda maksimum RM250,000.-Bernama

No comments:

Post a Comment